Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Hoe vind ik krantenartikelen?

Online Nederlandse kranten

  • Artikelen uit Nederlandse kranten zijn digitaal beschikbaar via Nexis Uni; landelijke dagbladen vanaf circa 1991 en regionale vanaf circa 2002.
  • Het Delpher-onderdeel Kranten bevat een selectie van landelijke, regionale, lokale en Nederlands-Indische, Surinaamse en Antilliaanse kranten uit de periode 1618-1995.
  • Startpagina geeft toegang tot het archief van een groot aantal (internationale) regionale kranten.

Online buitenlandse kranten

Gedrukte Nederlandse kranten

In het Informatiecentrum UB Singel kun je van NRC Handelsblad, NRC Next, Het Parool, Trouw, de Volkskrant en het Financieele Dagblad de nummers van de laatste twee weken inzien.

Oudere kranten worden bewaard in het Boekendepot (IWO). Ter plekke raadplegen is nodig vanwege het grote formaat.

Raadpleeg CatalogusPlus om te zien welke jaren van bovenstaande en andere kranten in het Boekendepot aanwezig zijn. Zie de lijst van Nederlandstalige kranten.

Zoek je een specifieke krant, ga dan in CatalogusPlus naar Advanced Search, kies i.p.v. Any field in het menu Title en Material Type: Journal.

In het Boekendepot bevinden zich ook kranten op microfilm. Van NRC Handelsblad, het Parool, Trouw en de Volkskrant zijn de nummers uit (ca.) de jaren 1982-2008 op microfiche beschikbaar. Van Nieuwe Rotterdamsche courant/NRC Handelsblad zijn er microfilms over de periode 1844-1981. Micromateriaal kun je via CatalogusPlus aanvragen en in de leeszaal van Bijzondere Collecties bekijken en afdrukken.

Gedrukte buitenlandse kranten

In de Bibliotheek P.C. Hoofthuis:

  • Nezavisimaja gazeta (lopende jaargang)
  • Novaja gazeta, (lopende jaargang)