EN uva.nl
Studenten

Lenen

Online en in onze databases vind je heel veel informatie. Maar soms heb je net dat ene boek of tijdschrift nodig. Kijk, en dat is waar wij je bij helpen. Om te lenen heb je een studenten- of medewerkerskaart van de UvA of HvA nodig (bezoekers: een lenerspas).

• Materiaal aanvragen of reserveren?

Vraag je publicaties uit de collectie van de Bibliotheek eenvoudig online aan via UvA CatalogusPlus. Gaat het om boeken die ter inzage, of kort uitleenbaar zijn? Daar moet je fysiek voor langskomen. De uitleenbare boeken uit de open opstelling kun je wel online aanvragen en naar een andere locatie laten versturen om daar op te halen.

• Is een boek uitgeleend?

Reserveer ‘m online: Via My account in CatalogusPlus kun je een boek reserveren. Ook kun je van daaruit een leenoverzicht oproepen en zien of een gereserveerde publicatie al voor jou beschikbaar is. Is het zover? Dan ontvang je bericht per e-mail.

• Afhalen en inleveren

Het aangevraagde materiaal ligt in principe de volgende werkdag na je aanvraag voor je klaar, op de door jou gewenste locatie. Vraag je op vrijdag na 15u, in het weekend of tijdens feestdagen aan? Dan leveren we de volgende werkdag. Let op: je krijgt een mailtje zodra je aanvraag klaarligt, je kunt tot 7 dagen na je aanvraag ophalen. Inleveren kan bij elke UvA- of HvA-locatie.

Afhaal- en inleverlocaties

Je kunt bij het aanvragen kiezen uit de volgende afhaallocaties:

• Universiteitsbibliotheek - Singel 425
    • Bijzondere Collecties - Oude Turfmarkt 129
    • Bibliotheek Bètawetenschappen - Science Park 904
    • Bushuis - Kloveniersburgwal 48
    • Juridische Bibliotheek - Nieuwe Achtergracht 166 (Roeterseilandcampus, gebouw A)
    • Library Learning Centre Roeterseilandcampus - Roetersstraat 11
    • P.C. Hoofthuis - Spuistraat 134
    • CEDLA – Roetersstraat 33
    • Medische bibliotheek - Meibergdreef 15
  • Inzien

Sommige publicaties lenen we niet uit, maar kun je alleen inzien. Denk aan kranten en tijdschriften, boeken ouder dan 100 jaar, (kostbare en zeldzame) werken op studiezalen en afdelingen. Je kunt een inzage aanvragen op één van onze locaties.

Werken van vóór 1900, handschriften, brieven, oude drukken en bijzondere uitgaven kun je na aanvraag in de catalogus bekijken bij Bijzondere Collecties. Grote formaten en grotere hoeveelheden jaargangen van tijdschriften kun je alleen in de leeszaal van het Boekendepot (IWO) inzien. Let op: de uitleentermijn voor ‘inzage’ is één dag. De publicatie moet dezelfde dag voor sluitingstijd bij de balie worden ingeleverd.

• Lenen en verlengen

Je kunt maximaal vijftig boeken tegelijk lenen, met een uitleentermijn van 28 dagen. Daarna kun je zelf (tot 6 maanden na je lening) online verlengen via My account in UvACatalogusPlus, tenzij de publicatie door een ander is gereserveerd. Zes maanden voorbij? Dan kun je alleen nog verlengen via de balie.

Afwijkende uitleentermijnen

• ter inzage: 1 dag (de publicatie moet dezelfde dag voor sluitingstijd van de balie worden ingeleverd)
    • kort uitleenbaar: 7 dagen (collecties met verplichte tentamenliteratuur)
  • Herinneringen & boetes

Drie dagen na het verstrijken van je leentermijn ontvang je een verzoek om je leentermijn te verlengen of het geleende terug te brengen (via je UvA-mailadres). Overschrijd je de vastgestelde leentermijn, dan brengen we per geleend item een boete in rekening.

Herinneringen

Vanaf de vervaldatum van de uitleentermijn sturen wij herinneringen:

Voor materialen met een uitleentermijn van 1 dag:

• dag 1, herinnering 1: nog geen boete
    • dag 2, herinnering 2: boete €1
    • dag 3, herinnering 3: boete €4
    • dag 6, herinnering 4: boete €10
    • dag 56, je ontvangt een factuur voor vervangingskosten*

Voor materialen met een uitleentermijn van 3 of 7 dagen:

• dag 1, herinnering 1: nog geen boete, verlengen is mogelijk
    • dag 3, herinnering 2: boete €1, verlengen is mogelijk
    • dag 7, herinnering 3: boete €4, verlengen is mogelijk
    • dag 14, herinnering 4: boete €10, verlengen is mogelijk
    • dag 56, je ontvangt een factuur voor vervangingskosten*

Voor materialen met een uitleentermijn van 14 of 28 dagen:

• dag 1, herinnering 1: nog geen boete, verlengen is mogelijk
    • dag 7, herinnering 2: boete €1, verlengen is mogelijk
    • dag 14, herinnering 3: boete €4, verlengen is mogelijk
    • dag 28, herinnering 4: boete €10, verlengen is mogelijk
    • dag 56, je ontvangt een factuur voor vervangingskosten*

*In alle bovenstaande gevallen ontvang je 4 weken na de laatste herinnering een factuur voor vervangingskosten met een minimumbedrag van € 75 per item. Als je het boek terugbrengt, vervallen de vervangingskosten, maar niet de boete.

Boete betalen

De boetes zijn per item en cumulatief: na 28 dagen heb je per item dus € 15 boete. Bij een totale boete van € 15, mag je niet meer lenen of verlengen. Lever je het materiaal in? Dan vervalt je boete niet.

Boetes kun je betalen bij elke uitleenbalie van de Bibliotheek. In UB Singel, het P.C. Hoofthuis en de HvA-Bibliotheek alleen per pin. Boete betaald? Dan vervalt de blokkade.

Betaal je de boete niet? Dan schakelen we een incassobureau in.