Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl
Studenten

Lenen bij andere bibliotheken

Bibliotheek HvA

Met een geldige lenerspas, medewerkerskaart of collegekaart van de UvA kun je zonder bijkomende kosten lenen bij de bibliotheek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Amsterdamse bibliotheken

Wil je bij meerdere bibliotheken in Amsterdam lenen, dan kun je een AdamNet-pas van € 45 per jaar kopen. Hiermee heb je recht op een gratis lenerspas van de Bibliotheek van de UvA, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), de Bibliotheek van de Vrije Universiteit (UBVU), het Centrum voor Wiskunde en Informatica, de Bibliotheek van Hogeschool InHolland Amsterdam/Diemen en de Bibliotheek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

AdamNet-pas kopen

Andere bibliotheken

Als een boek of artikel niet bij de UvA of HvA beschikbaar is, kun je gebruikmaken van Interbibliothecair Leenverkeer (IBL) om het uit een andere bibliotheek aan te vragen. Voor deze dienst heb je een IBL-account nodig.

Publicaties uit andere bibliotheken vraag je aan via Worldcat Discovery. In deze database vind je de collecties van een zeer ruim aantal Nederlandse bibliotheken. Ook zijn artikelen uit een groot aantal tijdschriften opgenomen.

Je kiest zelf de locatie waar je jouw aangevraagde boeken wilt afhalen. Artikelen krijg je per e-mail toegezonden. De leentermijn van boeken die je via de UvA van een andere bibliotheek hebt geleend, kan niet worden verlengd.

Handleiding IBL-aanvraag plaatsen

Een IBL-account openen

Voor medewerkers en studenten van de UvA wordt automatisch een IBL account geopend op het moment van het plaatsen van een eerste IBL aanvraag. Externen kunnen een IBL account openen via het formulier helemaal onderaan deze pagina.

IBL-accounthouders zijn gehouden aan het reglement (pdf) voor eindgebruikers met een IBL-account. Zie pagina 3 van het Reglement.

Reglement Bibliotheek

Aanvragen bekijken en IBL-gegevens wijzigen

Door in te loggen op WorldCat Discovery kun je jouw IBL aanvragen bekijken. Zie de handleiding.

Handleiding IBL-aanvraag plaatsen

Voorwaarden en tarieven

De landelijk vastgestelde leveringsvoorwaarden voor IBL zijn als volgt:

  • Er wordt niet geleverd aan profit-instellingen, nationaal of internationaal.
  • Kopieën worden uitsluitend digitaal geleverd;
  • Leveren uit e-books is niet mogelijk;
  • Leveren uit e-journals is wel mogelijk.

De landelijk vastgestelde tarieven voor IBL zijn als volgt:

  • lenen van een boek: €6,50 per band (na 1 april €13,- per band)
  • kopie van artikel of hoofdstuk uit een boek: € 6,50 per stuk

Tot het eind van het collegejaar 2018/2019 zullen de IBL kosten (binnenland) voor UvA en HvA medewerkers en studenten niet aan hen worden doorberekend. Externen betalen de hierboven genoemde tarieven.

In augustus 2019, voorafgaand aan de start van het nieuwe collegejaar, zullen de herziene, door te berekenen kosten hier worden gepubliceerd.

IBL-aanvragen buitenland

Voor het aanvragen van een boek of kopie uit het buitenland kun je een verzoek indienen per mail of het daarvoor bestemde digitale formulier invullen. Het is noodzakelijk de bibliografische gegevens zo volledig mogelijk en duidelijk te vermelden.

Bij het indienen van de opdracht ga je akkoord met de kosten.

Houd bij aanvragen uit het buitenland rekening met langere levertijden. Wij zijn afhankelijk van de medewerking van de bibliotheek in het buitenland. Niet alle buitenlandse bibliotheken lenen boeken per post uit. We kunnen niet garanderen dat een aanvraag gehonoreerd zal worden.

Kosten IBL buitenland:

Lenen van een boek binnen de EU         € 20,=

Lenen van een boek buiten de EU          € 25,=

Kopieën van artikelen                          € 12,=

Online formulieren

Online IBL-aanvraag FNWI

Aanvraag van boek of artikel uit het buitenland

Aanvraag IBL account door externen