Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Studenten

Voorzieningen voor studenten met een functiebeperking

Heb je een functiebeperking, bijvoorbeeld reuma, RSI, visuele beperkingen of dyslexie? De Bibliotheek kan je helpen.

studieboek als pdf

Studieboek als PDF

De Bibliotheek kan jouw studieboek (of een deel ervan) laten scannen en opslaan als pdf-bestand op een usb-stick. Op deze manier kun je de tekst via de pc of Mac laten voorlezen. Om van deze gratis dienst gebruik te maken, heb je een verklaring van de studentendecaan nodig (te verkrijgen op grond van een (para)medisch rapport.

Je levert het boek af bij de Informatiebalie van UB Singel. Na 5 werkdagen wordt de usb-stick geleverd.  Let op: voor het scannen wordt de rug van het boek verwijderd. Desgewenst kun je er zelf weer een rug opplakken met de bindmachine bij de Informatiebalie.

Text to speech software

Voor het voorlezen van een tekstbestand en het omzetten van een pdf- in een audio-bestand is speciale software nodig. Met het gratis programma Natural Reader (Windows/Mac) kun je tekst laten voorlezen, in de betaalde versie kun je ook pdf-bestanden in mp3's omzetten. In Natural Reader zijn geen Nederlandse stemmen beschikbaar. Balabolka (Windows) biedt wel Nederlandse stemmen en is gratis. Balabolka is er ook in een portable versie, die via usb-stick op meerdere computers te gebruiken is.

Computerwerkplekken

Voor studenten en medewerkers van de UvA die visueel gehandicapt en/of dyslectisch zijn, zijn in het Informatiecentrum van de UB computers beschikbaar met een 21" beeldscherm, Microsoft Office 2010 (o.a. Word en Excel) en Internet Explorer 10. Inloggen kan met UvAnetID.

Spraakherkenning

Daarnaast is één computer in ruimte van het Informatiecentrum , 1e verdieping B1.02, voorzien van de spraakherkenningssoftware Dragon Naturally Speaking 9.
Alle functionaliteiten die normaal met het toetsenbord en/of de muis worden uitgevoerd, worden met de stem aangestuurd. Daarvoor is een zgn. stemprofiel nodig. Het stemprofiel is bedoeld om de computer vertrouwd te laten raken met je stem en manier van spreken. Dit profiel kan op de U-schijf van de computer of op een usb-stick worden opgeslagen. Voor het inspreken van commando's en teksten is een microfoon nodig en aanwezig, deze is ter plekke op te halen bij de Informatiebalie. UvA-studenten en -medewerkers kunnen op deze computers inloggen met hun UvAnetID.

Voor deze dienst kan niet worden gereserveerd.

Meer weten?

Voor meer informatie over deze dienstverlening kun je contact opnemen via Vraag het de Bibliotheek of met Martin Kaal, telefoon: 020-525 1405.

studieboek als pdf