Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

De bouw van de nieuwe Universiteitsbibliotheek (UB) is een ingewikkelde en omvangrijke opgave voor de UvA en haar uitvoerende partijen. Om belangstellenden hier een kijkje in te geven publiceert de UvA maandelijks 'UB in Beeld'. Met beeldmateriaal laten wij zien wat er zich afspeelt in de voormalige Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis, wat de nieuwe UB gaat worden. Bezoek je deze pagina via een computer? Klik op de foto's om te vergroten.

Om ook in het hoofd trappenhuis in de Chirurgische Kliniek te kunnen metselen (opvullen begane grond vloer en bestaande muren) moet soms letterlijk nog even ruimte worden vrijgemaakt.
Om van de nieuwe kelder binnendoor naar een nog te maken trap onder het trappenhuis in het Zusterhuis te komen moet een stuk van de aangebrachte (permanente) damwand worden weggesneden. Op de foto worden daarvoor voorbereidingen getroffen.
De bekisting voor weer een kelderwand staat (rechts op de foto). Het betreft hier een buiten keldermuur ter hoogte van de toekomstige hoofdentree. Deze ruimte wordt gevuld met zand zodra de keldermuur is uitgehard en waterdicht afgewerkt.
De keldermuren worden opgetrokken in volgorde van West naar Oost. Hier op de foto de buitenmuren waar later de entree van de fietsenkelder langs komt te lopen en waar nog een grijs water bassin en het sprinkler bassin in de kelder worden gerealiseerd. Hier gaan dus nog de nodige kelderwanden opgebouwd worden!
De uitgegraven bouwput wordt al weer gedeeltelijk opgevuld tussen de nieuwe keldermuren en de tijdelijke damwand. Hier zijn de zgn. ‘knikverkorters’ die moesten voorkomen dat tijdens de realisatie van de kelder de nieuwe funderingspalen zouden omknikken (waardoor het gebouw zou kunnen inzakken), al verwijderd. De kelderwanden worden waterdicht afgewerkt tot aan de begane grondvloer. Te zien is op deze foto dat de buitenmuren nog geen contact maken met de begane grond. Hier moet nog even flink gemetseld worden. Dan kunnen ook hier de blauwe balken worden verwijderd.
Een uniek doorkijkje (want straks is dit niet meer mogelijk) vanuit de toekomstige kantine van de UB richting het atrium. In het atrium wordt onderzocht of en hoe de draagconstructie van de oorspronkelijke balkons gebruikt kunnen worden voor de nog terug te plaatsen balkons. Vooraan links is een ‘vertand’ gat in de muur te zien waar een van de vijzelbalken doorheen ging onder de telefoontoren. Die balk is hier al ontvijzeld (verwijderd), want dit was de 1e locatie van het ontvijzelen.