Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De bouw van de nieuwe Universiteitsbibliotheek (UB) is een ingewikkelde en omvangrijke opgave voor de UvA en haar uitvoerende partijen. Om belangstellenden hier een kijkje in te geven publiceert de UvA maandelijks 'UB in Beeld'. Met beeldmateriaal laten wij zien wat er zich afspeelt in de voormalige Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis, wat de nieuwe UB gaat worden. Bezoek je deze pagina via een computer? Klik op de foto's om te vergroten.

De beelden van september terug zien? Klik hier

767
De graafwerkzaamheden lopen via de binnenplaats van de UB en de afvoerroute loopt via wat straks de entree van de fietsenkelder gaat worden. Daardoor kan het materiaal niet via dezelfde route worden aangevoerd en wordt er een torenkraan ingezet om materialen die nodig zijn naar de binnenplaats te hijsen.
465
Het graven tussen de palen gaat nog volop door.
884
Inmiddels is het graven zover gevorderd dat een werkvloer gestort kan worden. Op die werkvloer wordt dan de wapening van de 50 cm dikke keldervloer gevlochten waarna in december een eerste betonstort voor de keldervloer kan plaatsvinden.
Een zeldzaam inkijkje van buiten het gebouw naar de kelder onder het gebouw. Goed is te zien dat het gebouw nog op de (blauwe) jukken staat, die weer steunen op de nieuwe funderingspalen. En dat de funderingspalen aan de zijkanten zijn vastgezet (knikverkorters) zodat de kans dat een paal knikt en dus het gebouw niet meer kan dragen, wordt verkleind. De betonnen begane grondvloer wordt zijwaarts nog af gesteund tegen de damwand om een stabiele schijf te krijgen onder de gebouwen. Qua constructie is dit echt een hoogstandje!
413
Nu nog een woud van funderingspalen met op de achtergrond de damwanden. Als straks de kelderwanden zijn opgetrokken kunnen de funderingspalen die nog in de kelderruimten staan, er tussenuit gezaagd worden
304
Hier komt straks een lift. Goed te zien is de hoogte van de kelderverdieping. Het is belangrijk om goed te ventileren, dat wordt onder andere gedaan via de grote gele flexibele buis.