Gisteravond opende Geert ten Dam, voorzitter van het College van Bestuur, de UB-Nacht. Ze sprak over een mogelijke ‘Medezeggenschapsmeetlat’ voor de Centrale Studentenraad (CSR).

UB-nacht
Ten Dam praat met studenten in de UB. Foto: E. Vergers

De UB-Nacht wordt jaarlijks georganiseerd voor en door studenten (CSR). Tijdens de opening sprak Ten Dam over een mogelijke ‘Medezeggenschapsmeetlat’. Hiermee kan de CSR  zijn vorderingen in de tijd meten en kan de continuïteit geborgd worden bij de jaarlijkse bestuurswisseling van de CSR. Als indicatoren voor een dergelijke meetlat zou onder andere gekeken kunnen worden naar de kwaliteit van het onderwijs en het contact van de medezeggenschap met de Raad van Toezicht.

Indicatoren kunnen ook gebruikt worden als het gaat om de waarde van de universiteit. De waarde van de universiteit wordt niet alleen bepaald door het economisch nut, maar  vooral ook door het maatschappelijk belang en door hetgeen het mensen persoonlijk brengt in hun ontwikkeling. Een brede welvaart en bevorderen van de autonomie van mensen, bevorderen op hun beurt een betrokken arbeidsmarktparticipatie. ‘Kwaliteit moet lonen’, aldus Ten Dam. Wat we als universiteit doen, moet maatschappelijk bijdragen en we moeten ons hierover verantwoorden aan de samenleving, vertelde ze. Er gaat immers veel publiek geld naar het hoger onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek. Ten Dam opperde tevens om indicatoren te gebruiken om met elkaar in kaart te brengen wat we belangrijk vinden. Daarbij gaat het er volgens Ten Dam om wat je belangrijk vindt, wat daarbij hoort en waar je dit aan af wilt kunnen zien.