Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Onderzoekers

ID voor onderzoekers

ORCID

ORCID staat voor Open Researcher en Contributor iD. Het is een unieke persoonsgebonden identificatie om onderzoekers te onderscheiden. Wat een ISBN voor boeken is en een DOI voor artikelen, is een ORCID voor onderzoekers.

Waarom ORCID?

ORCID biedt een unieke en persistente identifier voor onderzoekers en wetenschappers. Het verbindt onderzoekers gedurende hun hele loopbaan met hun onderzoeksactiviteiten.

ORCID onderscheidt onderzoekers met een gemeenschappelijke naam of publicaties onder meerdere aliassen (bijvoorbeeld Nederlandse voorvoegsels, getrouwde / meisjesnaam). Daarom biedt het de middelen om op betrouwbare wijze onderzoekers te identificeren, ongeacht de naam, de gelijksoortigheid van de naam en de discipline. Een ORCID-profiel kan de instellingen vermelden waaraan onderzoekers hebben gewerkt, de financiering die ze hebben ontvangen, de publicaties die ze hebben geschreven en de details van eventuele peer reviews die ze hebben verstrekt.

Steeds meer uitgevers en financieringsorganisaties vragen ORCID-ID's tijdens het indienen van manuscripten en subsidies. ORCID wordt bovendien ondersteund door duizenden instellingen, uitgevers en andere organisaties die betrokken zijn bij de onderzoekswereld. Het is een belangrijk onderdeel van de wereldwijde onderzoeksinfrastructuur geworden.

Belangrijkste voordelen van ORCID

  • Het vermijdt naamsverwarring en verbetert de vindbaarheid.
  • Het vermindert de last inzending van subsidies en manuscripten. Voer gegevens nog maar één keer in en gebruik hergebruik ze keer op keer.
  • Het maakt eenvoudige synchronisatie mogelijk met verschillende databases (Scopus, Pure, Researcher ID, PubMed, LinkedIn, ResearchGate, Academia, Google Scholar, etc.). Houd al je werk op één plek.
  • Het koppelt gevalideerde informatie over jouw onderzoek en professionele activiteiten.
  • Het helpt om bestaand werk uit bestaande databases te verbinden, zodat de auteur al zijn / haar werk op één plek heeft.
  • Het voorkomt overtollige invoer van biografische en bibliografische gegevens in meerdere systemen.
  • Het verbetert de transparantie en privacy: je bepaalt zelf wat aan jouw profiel wordt toegevoegd en wat zichtbaar is voor de buitenwereld.

Hoe registreer je?

Ga naar de website van ORCID, registreer je in 3 stappen, vul je informatie aan en je bent klaar voor het gebruik van je ORCID-ID.

Vragen?

Vraag het de Bibliotheek

Open de ORCID-site in een nieuw venster