Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl
Onderzoekers

Open access

Open access is het zonder beperkingen digitaal beschikbaar stellen van wetenschappelijk materiaal.

Op dit moment belemmert het klassieke systeem van betaalde abonnementen voor velen de toegang tot wetenschappelijk materiaal. De Bibliotheek van de UvA ondersteunt open access publiceren, omdat de wetenschap erbij gebaat is als het resultaat van onderzoek snel en voor iedereen vrij beschikbaar is. Door resultaten van onderzoek open access te publiceren, wordt die verspreiding van kennis veel efficiënter.

Ook organisaties die onderzoek financieren stimuleren open access. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), de Europese Commissie (in FP7, Horizon2020) en de European Research Council (ERC) verplichten auteurs om resultaten van door deze organisaties gefinancierd onderzoek open access te publiceren. In alle gevallen kunnen de onderzoekers kiezen voor de gouden route (uitgeverij publiceert het artikel open access op haar site) of voor de groene route (onderzoeker plaatst een versie van zijn artikel in een ‘repository’ zoals UvA-DARE).

De Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2020 100% van het door Nederland gefinancierd onderzoek open access te publiceren. Om dat te bereiken sluiten de Vereniging van Universiteiten (VSNU)  en de Nederlandse Universiteitsbibliotheken met veel grote uitgevers een overeenkomst  waarmee auteurs werkzaam bij een Nederlandse Universiteit zonder kosten open access kunnen publiceren.  Zie verder Financiering van open access publicaties.

Bekijk ook het stappenplan voor UvA-medewerkers.

Voordelen

Financiering

Boeken

Twee manieren van publiceren

Proefschrift