Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl
Onderzoekers

Financiering van open access publicaties

Overeenkomsten met uitgevers

Voor bijna 9.000 van de ca. 30.000 tijdschriften waarop de UvA-bibliotheek een abonnement heeft, is inmiddels een open access overeenkomst afgesloten. UvA-onderzoekers kunnen in deze tijdschriften veelal met 100% korting zodanig publiceren dat iedereen toegang heeft.
Om te controleren of de UvA een overeenkomst heeft met de uitgever van een bepaald tijdschrift, kun je in de E-journals lijst zoeken op titel, onderwerp of ISSN. Titels waarvoor een overeenkomst geldt, hebben achter de titel een open slotje met de vermelding ‘discount’ (zie voorbeeld). Klik op de gevonden titel en de UvA-linker wordt getoond. Bij tijdschriften waarvoor een open access overeenkomst geldt, staat onderaan in het UvA-linker venster de link naar de voorwaarden: UvA open access agreement (zie voorbeeld).

Een actueel overzicht van tijdschriften waarin corresponderende auteurs van Nederlandse universiteiten en Universitair Medische Centra gratis of met korting in open access kunnen publiceren is te vinden via www.openaccess.nl. Niet alle titels van deze lijst gelden voor de UvA. Ook ontbreken sommige titels waar de UvA een overeenkomst mee heeft.

American Chemical Society (ACS)

Informatie over financiering bij ACS op www.openaccess.nl.

BioMed Central 

BioMed Central betreft ruim 290 peer-reviewed volledig open access tijdschriften. Ook het open access platform BioMed Central levert UvA-onderzoekers 15% korting op bij het online publiceren van deze artikelen. Om voor de korting in aanmerking te komen moeten auteurs zelf melden dat de universiteit supporting member is.
Contactpersoon: Lieuwe Kool, hoofd Medische Bibliotheek AMC.

BMJ

De UvA (inclusief AMC) is lid van BMJ, waarbij een open access korting geldt voor haar corresponderende auteurs. Bij het aanbieden van het artikel vraagt BMJ automatisch naar de lidmaatschap affiliatie. Kies daar: AMC. BMJ bepaalt aan de hand van het email domein of de auteur voor 25% korting in aanmerking komt.

Brill

Informatie over financiering bij Brill op www.openaccess.nl.

Cambridge University Press

Informatie over financiering bij Cambridge University Press op www.openaccess.nl.

Cogitatio

Corresponderende auteurs die hun UvA-mail adres gebruiken kunnen indien het artikel na 14 juni 2017 is geaccepteerd, bij Cogitatio zonder kosten open access publiceren.

Elsevier

Informatie over financiering bij Elsevier op www.openaccess.nl.

Emerald

Informatie over financiering bij Emerald op www.openaccess.nl.

Karger

Informatie over financiering bij Karger op www.openaccess.nl.

Knowledge Unlatched

Via de non-profit organisatie Knowledge Unlatched kunnen de kosten van het open access publiceren van monografieën door bibliotheken worden gedeeld. In dit model is financiering door een auteur of instelling niet nodig. Bij voldoende belangstelling bij de aangesloten bibliotheken wordt de monografie open access gepubliceerd.

Bij Knowledge Unlatched aangesloten bibliotheken die een monografie in gedrukte vorm of als e-book aanschaffen, dragen automatisch bij aan het open access publiceren ervan. Knowledge Unlatched houdt bij hoeveel bibliotheken hebben betaald. Zodra dat bedrag gelijk is aan de vaste fee van de uitgever (gemiddeld $12.000), wordt de monografie open access gepubliceerd. Als 200 bibliotheken de monografie aanschaffen, kost dat per instelling dus slechts $60. Door deze samenwerking creëren bibliotheken een duurzaam business model voor open access boeken. Deelnemende uitgevers zijn o.a. Brill, Cambridge University Press en University of Michigan Press en in het bijzonder Language Science Press.

De UvA steunt Knowledge Unlatched.

Lippincott Williams & Wilkins

Zie informatie over financiering bij Lippincott WW op www.openaccess.nl.

Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie (MAB)

Dankzij financiële steun van de Bibliotheek kunnen UvA-onderzoekers gratis in MAB publiceren

MDPI

De eerste en de corresponderende auteur krijgen tot 31 januari 2018 10% korting op de Article Processing Charges (APC). Noem de verbondenheid met de UvA in de tekst en selecteer lidmaatschap tijdens het inleverproces. Op basis van het herkende IP-adres en emaildomein wordt bepaald wie voor korting in aanmerking komt.  

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

De resultaten van door NWO gefinancierd onderzoek, waarvan de ‘calls for proposal’ na 1 december 2015 zijn uitgegaan, moeten open access gepubliceerd worden. Daarbij kan gekozen worden voor de gouden route (uitgeverij publiceert het artikel open access op haar site) of voor de groene route (onderzoeker plaatst een versie van zijn artikel in een ‘repository’ zoals UvA-DARE). Meer informatie staat op de website van NWO. Daar kunt u ook terecht voor Q&A over het aangescherpte beleid.

Open Library of Humanities

Dankzij financiële steun van de Bibliotheek UvA kunnen UvA-onderzoekers gratis in de Open Library of Humanities publiceren.

Oxford University Press (OUP)

Zie informatie over financiering bij Oxford University Press op www.openaccess.nl.

PeerJ

PeerJ is de naam van een open access peer-reviewed wetenschappelijke uitgever, gericht op biologische en medische wetenschappen. Een lifetime publishing plan voor 1 auteur kost normaal $ 199. De Bibliotheek heeft een aantal van deze publishing plans gekocht, waardoor 50 UvA-onderzoekers er hun leven lang gratis open access kunnen publiceren. Om in aanmerking te komen voor een lifetime publishing plan, ga naar peerj.com. Je krijgt een pop-up waarin melding wordt gemaakt van het institutionele plan van de UvA (klik er dan op) of je krijgt op de betalingspagina de mogelijkheid om voor de UvA te kiezen.

Royal Society of Chemistry

Zie informatie over financiering bij RSC op www.openaccess.nl.

SAGE 

Zie informatie over financiering bij SAGE op www.openaccess.nl.

SciPost Physics 

Dankzij financiële steun van de Bibliotheek UvA kunnen UvA-onderzoekers gratis in SciPost Physics publiceren.

Sociological Science

De Universiteit van Amsterdam is supporting member van Sociological Science. De submission fee en de (open access) publicatiekosten vallen niet onder het lidmaatschap en worden niet door de bibliotheek vergoed.

Sociologie (tijdschrift)

Dankzij financiële steun van de Bibliotheek kunnen UvA-onderzoekers gratis in Sociologie publiceren.

Springer Open Choice

Open Choice maakt het mogelijk om individuele artikelen in Springer-tijdschriften open access te publiceren. De artikelen in deze tijdschriften zijn verder voornamelijk via een abonnement of een andere vorm van betaling te raadplegen. Zie informatie over financiering bij Springer op www.openaccess.nl.

SpringerOpen

SpringerOpen betreft ca. 200 peer-reviewed volledig open access tijdschriften. Volledig open access tijdschriften zijn tijdschriften die van kaft tot kaft open access toegankelijk zijn, en waar je geen abonnement op kan nemen. Het open access platform SpringerOpen levert UvA-onderzoekers 15% korting bij het online publiceren van deze artikelen. Om voor de korting in aanmerking te komen moeten auteurs zelf melden dat de universiteit supporting member is.
Contactpersoon: Lieuwe Kool, hoofd Medische Bibliotheek AMC.

Taylor and Francis

Zie informatie over financiering bij Taylor and Francis op www.openaccess.nl.

Thieme

Zie informatie over financiering bij Thieme op www.openaccess.nl.

Walter de Gruyter

De uitgever geeft corresponderende UvA-auteurs een flinke korting op publiceren waar de UvA een abonnement op heeft en de resterende kosten (10%) worden door de Bibliotheek betaald.
Zie informatie over financiering bij Walter de Gruyter op www.openaccess.nl.

Wiley

Zie informatie over financiering bij Wiley op www.openaccess.nl.

Andere vragen over deze regelingen?

Stel ze aan openaccess@uva.nl.