Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl
Onderzoekers

Boeken in open access

"Als ik mijn boek open access laat publiceren, verkoop ik toch niets meer?" zeggen veel auteurs. Het tegendeel blijkt het geval. Inmiddels hebben veel uitgevers ontdekt dat open online publiceren de verkoop juist stimuleert. Mensen gebruiken internet om boeken te ontdekken, niet om ze te lezen. Als een boek wereldwijd toegankelijk is, kan elke potentiële lezer er kennis van nemen. Dit verhoogt de bereidheid tot kopen. Zichtbaarheid is essentieel.

Hoe publiceer ik boeken in open access?

Stel het in een vroeg stadium bij je uitgever aan de orde. Vraag bijvoorbeeld om het boek in manuscriptvorm direct, en in de uitgegeven vorm na een bepaalde periode open access te maken. Wanneer de uitgever toestemming geeft, kan de digitiale versie (indien nodig onder embargo) via Pure in UvA-DARE wereldwijd toegankelijk worden gemaakt.

Steeds meer uitgevers zijn bereid om boeken meteen open access te publiceren. De kosten daarvan kunnen variëren van ca. 7.000 tot 15.000 euro per boek. In dat geval is ook Knowledge Unlatched te overwegen: hier delen bibliotheken de kosten.

logo OAPEN

Waar vind ik open access boeken (en uitgevers)?

Open access boeken en hun uitgevers zijn te vinden via:

  • OAPEN (plaatst de boeken op eigen site) 
  • DOAB (verwijst naar de website van de uitgever) 

Open access boeken zijn ook opgenomen in de bibliotheekcatalogus, vindbaar op titel en/of auteur.

Deze boeken zijn peer reviewed, dat wil zeggen: kritisch beoordeeld door vakgenoten, en vaak gepubliceerd met een Creative Commons-licentie, waardoor ze niet alleen gratis te lezen maar ook gratis te verspreiden zijn.
Vrij toegankelijke boeken zijn ook te vinden in UvA-DARE, Narcis en bijvoorbeeld in Google.

Meer weten?

Vraag openaccess@uva.nl