Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Onderzoekers

Pure - automatisch zoeken

Via automated search zoekt Pure in één of meer online databases naar wetenschappelijke publicaties die op jouw naam of ID staan. Resultaten van deze zoekacties zijn te vinden onder My personal tasks als Candidates found in [naam database]. Bij elk resultaat kun je kiezen om dit te importeren in Pure of geheel te verwijderen. Om te verwijderen kies je voor Reject, daarna wordt het resultaat niet meer getoond.

Voorbeelden van online databases die worden doorzocht, zijn Scopus, PubMed en Web of Science.

 • 1. Hoe activeer ik automated search?
 • 2. Scopus, PubMed, Web of Science, ADS: wat kies ik?

  Een algemeen advies is moeilijk te geven. Kies de bronnen die bij je vakgebied passen. De kwaliteit van de data is nagenoeg gelijk.

  • SAO/NASA Astrophysics Data System (ADS): voor onderzoekers in het domein van astronomie en astrophysica.
  • PubMed: bevat grotendeels artikelen uit medische tijdschriften en Medline.
  • Scopus: onderzoeksliteratuur op het gebied van wetenschap, techniek, geneeskunde, sociale wetenschappen, kunst en geesteswetenschappen.
  • Web of Science (WoS): de vakgebieden vallen vooral onder natuurwetenschappen, hoewel ook sociale wetenschappen, kunsten en geesteswetenschappen op kleinere schaal worden behandeld.

  NB Scopus en Web of Science zijn door hun bredere opzet voor de meeste onderzoekers geschikt.

 • 3. Welke zoektermen of naamvarianten moet ik verwijderen of toevoegen?

  Voor elke database kun je apart zoektermen toevoegen of verwijderen. Per bron hieronder enkele tips.

  Scopus
  Scopus zoekt met behulp van ORCID en/of Scopus ID. Als je een ORCID hebt, is het verstandiger om je ORCID te gebruiken in plaats van je Scopus ID. Scopus ID’s kunnen namelijk fouten bevatten. Heb je nog geen ORCID of staat je ORCID nog niet in Pure? Toevoegen is eenvoudig vanuit je Pure-profiel. Kies hiervoor Create or connect your ORCID.  

  Het Scopus ID controleren kan via Edit profile. Daar staat het Scopus ID als link aangegeven.

  De link brengt je naar Scopus, en als het goed is zie je daar je eigen gegevens staan. Zie je gegevens van een ander? Verwijder dan het ID uit je Pure-profiel door middel van het min-teken.

  Web of Science, PubMed en SAO/NASA Astrophysics Data System
  In Web of Science, PubMed en SAO/NASA Astrophysics Data System is het niet mogelijk om te zoeken op basis van ORCID of een ander ID. Er wordt uitsluitend gezocht op naam(variant). Het is dus van belang dat je naamvarianten goed staan ingesteld. Pure suggereert een aantal naamvarianten, maar deze dit kun je wijzigen of verwijderen.

  Daarbij is het van belang hoe algemeen je achternaam is. Bij een vaak voorkomende achternaam in combinatie met één initiaal (bijvoorbeeld Jones, A) zullen in het zoekresultaat veel publicaties zitten die niet van jou zijn.

  Gebruik de knop Preview candidates om een indruk te krijgen van het zoekresultaat. Verwijder de varianten die te veel ruis veroorzaken.

  Voorbeeld: Bij Jamy Groot levert een naamsvariant zoals ‘J. Groot’ veel publicaties op van andere onderzoekers. Verwijder de naamsvariant ‘J. Groot’, laat de meer onderscheidende naamsvarianten ‘Jamy Groot’ en ‘Jamy Johanna Groot’ staan en voeg eventueel ‘Jamy J. Groot’ nog toe. Zie het antwoord bij vraag 4 voor instructies hoe dit te doen. 

 • 4. Hoe kan ik naamvarianten aanpassen?

  Ga naar Automated search en ga naar de betreffende importbron, bestudeer de naamsuggesties en klik op Add suggested names.

  Klik vervolgens op Edit name om te bewerken of op het min-teken om naamvarianten te verwijderen. Klik op Add name om naamvarianten toe te voegen.

 • 5. Wat verandert er als automated search daadwerkelijk gaat lopen?

  De onderzoeker die automated search heeft geactiveerd, krijgt Tasks wanneer er zoekresultaten zijn. Per database zijn de Tasks gebundeld. Deze Tasks staan op de pagina bij Research Outputs/Personal Overview (rechterkant bovenaan). Klik op een taak om een lijst van kandidaat-publicaties te openen. Je hebt de keuze om de kandidaat te importeren of af te wijzen (Reject). Als de titel al voorkomt in Pure wordt dat gemeld.

  Naast bovengenoemde Tasks ontvangt de onderzoeker mail indien dat is aangevinkt.
 • 6. Waarom moet ik de gevonden publicaties zelf importeren en opslaan?

  Als auteur kun je zelf beoordelen of de kandidaat-publicatie verwijderd (rejected) moet worden, en of de co-auteurs correct in Pure gematcht worden aan reeds in Pure bekende personen. Je kunt natuurlijk de Pure-beheerders van je instituut of faculteit vragen dit voor jou te doen, maar het zal hen meer tijd kosten – en bij twijfel kloppen zij alsnog bij jou aan.

  NB Bij het importeren is het van belang de geïmporteerde informatie te checken.

  Controleer met name bij het veld Authors and affiliations of de geïmporteerde affiliaties (intern of extern) juist zijn. Verwijder onjuiste affiliaties en voeg de juiste affiliaties waar nodig toe.

  Voorbeeld: Scopus heeft ten onrechte een externe organisatie geïmporteerd in plaats van een interne organisatie als jouw affiliatie. Verander dit via Edit en/of via het min-teken. Is het een non-UvAuva publicatie? Verwijder dan alle UvA-affiliaties – lees hier meer over op de UB-site Pure – niet-UvA-publicaties toevoegen.

  NB Kies bij het importeren uit Scopus voor Import en Match (in plaats van Import and Save, want bij de laatstgenoemde optie is checken vooraf niet mogelijk!).

 • 7. In welke gevallen moet ik Reject aanklikken?
  1. Als de publicatie niet van jou is.
  2. Als de publicatie reeds in Pure staat, te herkennen aan melding “A research output with a similar title already exists”. Controleer in dat geval echter wel het publicatietype. Het al bestaande Pure-record kan bijvoorbeeld een working paper of hoofdstuk zijn, waarvan de titel identiek is aan een gevonden tijdschriftartikel. Dat dient dan uiteraard wél geïmporteerd te worden.

Meer over Pure

Terug naar de helponderwerpen: Werken met Pure.