Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
ORCID staat voor Open Researcher en Contributor iD. Het is een unieke persoonsgebonden identificatie om onderzoekers te onderscheiden. Wat een ISBN voor boeken is en een DOI voor artikelen, is een ORCID voor onderzoekers.
Wat is ORCID? (in Engels)
Wat is ORCID? (in Engels)
Hoe registreer, activeer en koppel je je account?

Ga naar de website van ORCID, registreer, activeer en koppel je account in 3 eenvoudige stappen, en je bent klaar voor het gebruik van je ORCID-iD.

 • Lees ervaringen van UvA-onderzoekers
  Foto van Teun Munnik
  Teun Munnik
  Dhr. dr. Teun Munnik

  "ORCID is een prima wetenschappelijke identiteitskaart. Er is veel op terug te vinden, e.g. grants, publicaties, peer reviews. Je weet gelijk met wie je te doen hebt als iemand met je wilt samenwerken of bij je solliciteert. Ook is het handig bij mijn rol als associate editor voor een belangrijk wetenschappelijk tijdschrift van de American Society of Plant Biologists, waar het soms belangrijk is om te weten met wie je te doen hebt als iemand een artikel instuurt. Denk aan, Li uit China, Lee uit Korea, of Smid uit NL. Onderzoekers kunnen het gebruiken als ID en CV. Met één klik op de link weet je wat iemands onderzoeksveld en status is."

  Foto van Paul Groth
  Dhr. prof. dr. Paul Groth
  Dhr. prof. dr. Paul Groth

  "ORCID biedt een automatisch bijgewerkte maar ook curatorvriendelijke lijst van onderzoeksresultaten en bijdragen. Het biedt een enkel aanmeldmechanisme voor vele systemen (bijv. voor het indienen van tijdschriften, open peer reviews, beheer van onderzoeksgegevens) en je ORCID-registratie gaat overal mee naartoe."

  Foto van André de Roos
  Dhr. prof. dr. André de Roos
  Dhr. prof. dr. André de Roos

  "ORCID levert een unieke identificatie op van mij als wetenschapper. In het verleden is mijn achternaam op verschillende manieren in de literatuur terechtgekomen, als “de Roos”, “DeRoos”, “Deroos”, “Roos, de”, ga zo maar door. Daardoor is het soms lastig voor anderen om een overzicht te krijgen van de door mij gepubliceerde artikelen. ORCID helpt hierbij, omdat het een unieke identificatie geeft."

Waarom ORCID?

ORCID biedt een unieke en persistente identifier voor onderzoekers en wetenschappers. Het verbindt onderzoekers gedurende hun hele loopbaan met hun onderzoeksactiviteiten.

ORCID onderscheidt onderzoekers met een gemeenschappelijke naam of publicaties onder meerdere aliassen (bijvoorbeeld Nederlandse voorvoegsels, getrouwde / meisjesnaam). Daarom biedt het de middelen om op betrouwbare wijze onderzoekers te identificeren, ongeacht de naam, de gelijksoortigheid van de naam en de discipline. Een ORCID-profiel kan de instellingen vermelden waaraan onderzoekers hebben gewerkt, de financiering die ze hebben ontvangen, de publicaties die ze hebben geschreven en de details van eventuele peer reviews die ze hebben verstrekt.

Steeds meer uitgevers en financieringsorganisaties vragen ORCID-iD's tijdens het indienen van manuscripten en subsidies. ORCID wordt bovendien ondersteund door duizenden instellingen, uitgevers en andere organisaties die betrokken zijn bij de onderzoekswereld. Het is een belangrijk onderdeel van de wereldwijde onderzoeksinfrastructuur geworden.

Belangrijkste voordelen van ORCID

 • Het vermijdt naamsverwarring en verbetert de vindbaarheid.
 • Het vergemakkelijkt de inzending van manuscript- en subsidieaanvragen. Voer gegevens nog maar één keer in en gebruik ze keer op keer.
 • Het maakt eenvoudige synchronisatie mogelijk met verschillende databases (Scopus, Pure, Researcher ID, PubMed, LinkedIn, ResearchGate, Academia, Google Scholar, etc.). Houd al je werk op één plek.
 • Het koppelt gevalideerde informatie over jouw onderzoek en professionele activiteiten.
 • Het helpt om bestaand werk uit bestaande databases te verbinden, zodat de auteur al zijn / haar werk op één plek heeft.
 • Het voorkomt overtollige invoer van biografische en bibliografische gegevens in meerdere systemen.
 • Het verbetert de transparantie en privacy: je bepaalt zelf wat aan jouw profiel wordt toegevoegd en wat zichtbaar is voor de buitenwereld.