Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

RefWorks

Handig citeren en literatuurlijsten maken

Met RefWorks leg je een eigen online literatuurbestand aan. Titels importeer je uit catalogi, databases en Google Scholar of voer je handmatig in. De titels kun je organiseren in folders en gebruiken voor literatuurverwijzingen in elke gewenste stijl in een Word-document. Alle studenten en medewerkers van de UvA kunnen RefWorks gebruiken.

RefWorks

Een citatiemanager kiezen

Naast RefWorks zijn Mendeley en Zotero beschikbaar als citatiemanager. Sta je voor de keuze, dan is er een overzicht van voor- en nadelen van elke citatietool.

RefWorks bestaat uit twee componenten: een website en een add-in of tabblad in Word. Maak eerst een account aan op de website en installeer daarna de add-in in Word.

Voor verdere uitleg zie de Handout New RefWorks

RefWorks-account aanmaken

Voor een account in New RefWorks heb je een UvA-mailadres nodig. Heb je geen UvA-mailadres en studeer je wel aan de UvA, neem dan contact op met Noor Breuning of Andreja Lekic.

  1. Ga naar New Refworks en kies Create account.
  2. Vul je UvA-mailadres in (dit kun je later nog veranderen), druk op Check en voer de gevraagde gegevens in.
  3. Je ontvangt van RefWorks een bevestigingsmail met je logingegevens. Je account blijft geldig zolang de UvA een licentie op Refworks heeft.

Legacy RefWorks

Werk je al langere tijd met RefWorks, en heb je een account in de eerdere versie van RefWorks (te herkennen aan een oranje icoontje), dan is het belangrijk om over te stappen naar de nieuwe versie. Doe dit voor 1 maart 2023. Legacy RefWorks is na juni 2023 niet meer te gebruiken. Maak een nieuw Account, en je kunt de titels uit het oude account in 1 keer overzetten. De mappen structuur blijft behouden.

Of je kunt overgaan naar een andere citatietool, Zotero of Mendeley. Exporteer de referenties uit RefWorks en importeer ze in de nieuwe tool. De referenties moeten dan nog opnieuw in mappen geplaatst worden.

RefWorks in Word

  • Werk je met Windows of Mac met Word 2016 of een recentere Word-versie? Installeer RefWorks Citation Manager (RCM) via de Word Add-ins.
  • Gebruik je Windows of Mac met een oudere Word versie? Installeer de plug-in Write-N-Cite (WNC). Zorg er dan voor dat Word afgesloten is.

Let op: Op UvA-computers kunnen in Word zowel de RefWorks (WNC) als RCM tabs zichtbaar zijn. Gebruik deze niet door elkaar in één document!

Voor verdere uitleg zie de Handout New RefWorks

Een document dat je met een Legacy RefWorks-account hebt gemaakt, kun je via de RefWorks Citation Manager omzetten naar New RefWorks. Zie hiervoor de handout. 

Referenties verzamelen

  • Referenties importeren. Titels die je gevonden hebt in CatalogusPlus, databases en Google Scholar kun je direct importeren en opslaan in RefWorks. Bekijk de tips voor Titels importeren en opslaan
  • Referenties organiseren. Als je regelmatig titels importeert, is het aan te raden om de referenties te organiseren in folders. Creëer folders en verplaats de referenties van Not In Folder naar een folder. Je kunt ook subfolders aanmaken.
  • Referenties delen. Door een folder te delen, creëer je een link naar de inhoud van je folder. In Legacy RefWorks zijn de referenties door de ander alleen te lezen (read-only), wel ook buiten RefWorks. Wil je met anderen kunnen samenwerken, maak dan een nieuw gezamenlijk account aan. In New RefWorks kun je aan de ander rechten geven om referenties van een gedeelde folder te wijzigen en van commentaar te voorzien.

Meer informatie