Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Citeren en bronvermelden

Wanneer je een paper of scriptie gaat schrijven, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de uitgangspunten van citeren en het vermelden van bronnen. Je dient bijvoorbeeld te laten zien welke ideeën van jezelf zijn en welke van anderen. Je erkent je bronnen en dit verhoogt je (wetenschappelijke) integriteit. De Bibliotheek ondersteunt je bij het correct vermelden van bronnen en citeren. Bekijk onze video Hoe bewaar je referenties?.

Om je bewust te maken van het belang van correcte bronvermelding heeft de Bibliotheek een online cursus ontwikkeld. Deze cursus bestaat uit twee modules, is online beschikbaar gesteld onder een CC-BY licentie en door een ieder in eigen tijd te volgen. Middels video, tekst en interactieve opdrachten leer je hoe je bronnen in de praktijk dient te vermelden.

Ga naar de online cursus

Voor UvA-docenten

UvA-docenten kunnen de twee cursusmodules afzonderlijk of tezamen overnemen in de digitale leeromgeving Canvas. Voor ‘knoppeninstructie’ rond citatiesoftware (RefWorks, Zotero, Mendeley) verwijst de cursus naar andere webpagina’s.

Wil je beide modules kopiëren naar je eigen cursusomgeving? Zoek in Canvas Commons op Bronvermelden en klik vervolgens op Importeren. De afzonderlijke modules kunnen als externe link worden ingebed:

Overzicht houden over je literatuurreferenties?

Met speciale citatiesoftware bespaar je veel tijd. De UvA-bibliotheek heeft een licentie voor RefWorks en Mendeley en kan je ook helpen bij het gebruik van het gratis Zotero. Met deze tools zet je de referenties in je document moeiteloos om in de gewenste stijl. 

Resultaten: 1 - 4 van 4
Resultaten: 1 - 4 van 4
 • Mendeley
  Mendeley

  Mendeley is een programma waarmee je bestanden, zoals pdf-bestanden van artikelen, rapporten, e.d. kunt opslaan en van aantekeningen voorzien. Literatuurverwijzingen naar artikelen zijn te gebruiken in Word. Ook kun je met Mendeley samenwerken in groepen, privé of openbaar, en documenten met elkaar delen. Mendeley bestaat uit twee onderdelen: Mendeley Web en Mendeley Desktop. Via beide versies kun je literatuurverwijzingen invoeren. Het toevoegen en annoteren van bestanden kan alleen via Mendeley Desktop.

 • RefWorks en ProQuest RefWorks
  RefWorks

  Met RefWorks leg je een eigen online literatuurbestand aan. Titels importeer je uit catalogi, databases en Google Scholar of voer je handmatig in. De titels kun je organiseren in folders en gebruiken voor literatuurverwijzingen in elke gewenste stijl in een Word-document. Alle studenten en medewerkers van de UvA kunnen RefWorks gebruiken.

 • RefWorks: titels opslaan

 • zotero
  Zotero

  Zotero is een referentiemanager waarmee je referenties kunt verzamelen alsmede bijbehorende teksten, bestanden, webpagina’s et cetera. De referenties zijn in een tekst te gebruiken als  verwijzingen en voor het samenstellen van een literatuurlijst.