Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Citeren en bronvermelden

Wanneer je een paper of scriptie gaat schrijven, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de uitgangspunten van citeren en het vermelden van bronnen. Je dient bijvoorbeeld te laten zien welke ideeën van jezelf zijn en welke van anderen. Je erkent je bronnen en dit verhoogt je (wetenschappelijke) integriteit. De Bibliotheek ondersteunt je bij het correct vermelden van bronnen en citeren. Bekijk onze video Hoe bewaar je referenties?.

Om je bewust te maken van het belang van correcte bronvermelding heeft de Bibliotheek een online cursus ontwikkeld. Deze cursus bestaat uit twee modules, is online beschikbaar gesteld onder een CC-BY licentie en door een ieder in eigen tijd te volgen. Middels video, tekst en interactieve opdrachten leer je hoe je bronnen in de praktijk dient te vermelden.

Ga naar de online cursus

Voor UvA-docenten

UvA-docenten kunnen de twee cursusmodules afzonderlijk of tezamen overnemen in de digitale leeromgeving Canvas. Voor ‘knoppeninstructie’ rond citatiesoftware (RefWorks, Zotero, Mendeley) verwijst de cursus naar andere webpagina’s.

Wil je beide modules kopiëren naar je eigen cursusomgeving? Zoek in Canvas Commons op Bronvermelden en klik vervolgens op Importeren. De afzonderlijke modules kunnen als externe link worden ingebed:

APA-7 citatiestijl

Een veel gebruikte citatiestijl is die van de American Psychological Association. Bekijk de instructievideo’s of raadpleeg de LibGuide met richtlijnen voor de 7e editie van de APA-stijl.

Overzicht houden over je literatuurreferenties?

Met speciale citatiesoftware bespaar je veel tijd. De UvA-bibliotheek heeft een licentie voor RefWorks en Mendeley en kan je ook helpen bij het gebruik van het gratis Zotero. Met deze tools zet je de referenties in je document moeiteloos om in de gewenste stijl. 

Lijst wordt geladen