Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
De nieuwe UB

Veelgestelde vragen of suggesties

Op deze pagina:

Vragen over de nieuwe bibliotheek

Heb je vragen over de nieuwe bibliotheek en het gebruik hiervan? Kijk dan eerst in onderstaande lijst met veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Stel deze onderaan deze pagina via het webformulier.

Over de bouw van de UB en de campus
Heb je vragen over de bouw van de UB of de campus? Klik dan op de knop hieronder. Je vindt dan antwoorden op vragen als: hoe studenten, medewerkers en de buurt op de hoogte worden gehouden tijdens de bouw? En: wordt het nieuwe gebouw duurzaam?

Veelgestelde vragen over de bouw en campus? Lees verder op de campussite.

 • 1. Waarom bouwt de UvA een nieuwe bibliotheek?

  Bibliotheken zijn wereldwijd aan verandering onderhevig. De functie verandert van boekenpakhuis naar een plek waar leren en ontmoeting in de breedste zin des woords plaatsvindt. Nu de Universiteit het sluitstuk van de campusontwikkeling, het Universiteitskwartier, gaat starten, verdient de nieuwe campus ook een nieuwe bibliotheek die aansluit op de veranderende onderwijs -en informatievraag, dicht in de buurt van de belangrijkste gebruiker van de collectie, de Faculteit der geesteswetenschappen. De nieuwe bibliotheek wordt voorzien van faciliteiten die op de huidige locaties ondenkbaar zijn, zoals een ondergrondse fietsenstalling, studieruimtes die aansluiten op 21st century skills en de gehele open collectie toegankelijk op 1 locatie, het gebouw is bovendien vrij van gas en duurzaam conform de Breeam duurzaamheidsambities.  We bouwen op traditie, maar werken aan de toekomst.

 • 2. Waarom is gekozen voor de locatie op het Binnengasthuisterrein?

  De UvA bouwt de nieuwe UB in de voormalige Tweede Chirurgische Kliniek en het oude Zusterhuis aan de Vendelstraat. Na een lang en intensief voortraject is deze locatie gekozen op basis van het raadplegen van de academische gemeenschap, de analyse van een externe stedenbouwkundige, het oordeel van een toetsgroep en het advies van de medezeggenschap. Rond deze plek ontwikkelt de UvA samen met de stad Amsterdam hier het Universiteitskwartier waar ook de Faculteit der Geesteswetenschappen en het bestuur en de bestuursstaf een plek krijgen.  

 • 3. Wat maakt het ontwerp van de nieuwe bibliotheek bijzonder?

  De nieuwe bibliotheek wordt in een voormalig ziekenhuis gehuisvest. Het pand bestaat uit 3 delen, de voormalige chirurgische kliniek, het voormalige zusterhuis en een deel nieuwbouw. Het ontwerp laat de bestaande monumentale bouw in haar waarde en voegt daar een sepctaculair glazen dak een een nieuwbouwvleugel aan toe. Het winnende ontwerp is gemaakt door een combinatie van MVSA Architects (link) en Architectenburo J. Van Stigt.

 • 4. Welke faciliteiten heeft de UB?

  Ruimte voor ontmoeting 
  Niet alleen studenten ontmoeten elkaar, maar ook docenten en onderzoekers, uit de geesteswetenschappen maar ook van andere faculteiten, en van buiten de UvA. Want in de nieuwe Universiteitsbibliotheek is iedereen welkom. Voor onderzoekers is de nieuwe UB straks ook een ‘toonzaal’ voor onderzoek. Daarom stellen we de nieuwe bibliotheek regelmatig open voor lezingen, exposities of andere evenementen: voor, door en met onderzoekers, docenten en studenten en overige bezoekers.  Achteraf kunnen zij een kop koffiedrinken in de UB Kantine, of op het dakterras.

  Ruimte voor onderwijs 
  Onderwijs is een van de pijlers van de universiteit, dus ook van de nieuwe Universiteitsbibliotheek. Daarom hebben we daar een plek voor gecreëerd. De oude snijzaal, waar in vroegere tijden het menselijk lichaam werd ontleed, staat klaar voor hoorcolleges. Daarnaast zijn er onder meer werkgroepzalen, een activerende onderwijszaal en een bronnenzaal. Docenten helpen we verder met online lesmateriaal zoals digitale readers en syllabi.

  Studieplekken 
  Een universiteitsbibliotheek draait om haar studenten. In hun nieuwe gebouw kunnen zij studeren zoals zij dat willen op 1 van de 1000 nieuwe studieplekken in het gebouw.

  Onze studieruimtes zijn toegerust met alles wat een moderne student nodig heeft. In de whiteboardkamer word je getriggerd om de discussie met elkaar aan te gaan. In de offlinekamer ga je terug naar de tijd zonder telefoons en laptops. We geven alle ruimte voor de ontwikkeling tot kritische, bewuste studenten door een omgeving te creëren voor verbetering van de 21st century skills, in het bijzonder de digitale kennis en begrip van studenten. 

  Collectie en uitleencentrum 
  De bibliotheek biedt ruimte aan 7 kilometer boeken in de open opstelling. Boeken kunnen net zoals nu ook vanuit andere locaties gereserveerd worden, en liggen klaar in het uitleencentrum.

 • 5. Wat worden de openingstijden?

  Vrij toegankelijk 
  Ma-vrij            08.30 - 18.00

  Beperkt toegankelijk 
  Ma- vrij           18.00 - 23.45 
  Za-zo               09.00 - 23.45

  Alleen toegankelijk voor:

  • Studenten en medewerkers van de UvA en de HvA met een geldige collegekaart of medewerkerskaart
  • Studenten en medewerkers van anders Nederlandse universiteiten, Rietveld academie, HKA, medewerkers KNAW en KB, indien ze beschikken over een lenerspas (UKB-pas). Zij hebben geen toegang tijdens tentamenperiodes.
  • Overige houders van een geldige lenerspas.

Webformulier

Staat jouw vraag over de nieuwe bibliotheek niet in de lijst met veelgestelde vragen? Stel je vraag dan hieronder.