Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl
De nieuwe Universiteitsbibliotheek

Ontwerp

MVSA Architects in samenwerking met Architectenbureau J. van Stigt

Het ontwerp van de nieuwe UB verbindt de twee monumentale panden (de tweede Chirurgische kliniek en Zusterhuis op het Binnengasthuisterrein) met een glazen overkapping. Het vormt zo een architectonisch bijzonder en modern academisch gebouw: een bibliotheek en ontmoetingscentrum met internationale allure.

MVSA Architects en Architectenbureau J. van Stigt laten de bestaande monumentale bouw in haar waarde en voegen daar een spectaculair glazen dak en een nieuwbouwvleugel aan toe. Ontmoeting, leren en interactie zullen hier centraal staan. Het vormt daarmee -naast het onderwijs- één van de twee zwaartepunten op de campus.

De UB is in 2022 gereed en wordt een belangrijk onderdeel van het Universiteitskwartier, waar UvA-studenten en medewerkers terecht kunnen en waar onderzoek en onderwijs elkaar ontmoeten. In de toekomst wordt dit de thuisbasis van de Faculteit der Geesteswetenschappen en UvA-brede voorzieningen zoals de Universiteitsbibliotheek maar ook het bestuur en de bestuursstaf.

Lees meer over de campus

Casco & interieur

Het ontwerp bestaat uit twee delen: ontwerp casco en ontwerp interieur. Het ontwerp casco is gemaakt door MVSA Architects en Architectenbureau J. van Stigt. Het ontwerp interieur is ontwikkeld door MVSA Architects.

  • Het ontwerp van casco

Lees meer over het ontwerp van de dragende constructie van het pand en de buitenafwerking.

  • Het ontwerp van het interieur

UB_Atrium

De vakkennis die onze medewerkers hebben, zetten we in ten behoeve van onderwijs en onderzoek. Wij brengen daarmee hun kennis verder. We helpen onderzoekers met hun onderzoeksdata, omdat we weten hoe belangrijk het is dat daar zorgvuldig mee wordt omgegaan. Je kunt bij ons ook terecht voor advies over auteursrecht of over het open access publiceren van een artikel of boek. Een vraag over waar de koffiecorner is of de congres- of onderwijszaal in het pand, beantwoorden we natuurlijk ook.

Definitief ontwerp interieur nieuwe UB
Studiezaal met hoge boekenkasten

Een universiteitsbibliotheek draait om haar studenten. In hun nieuwe gebouw kunnen zij studeren zoals zij dat willen. Niet iedereen is nu eenmaal hetzelfde. Gelukkig maar, die diversiteit is terug te zien in de studieplekken. Iemand die in stilte wil studeren, slaat zijn boeken open in een van de studiezalen. Omringd door hoge boekenkasten, voel je hoe deze hoge zalen de geschiedenis van het ziekenhuis ademen. Voor wat meer reuring ga je juist in het atrium - onze huiskamer - zitten, waar studenten, docenten en onderzoekers elkaar kunnen ontmoeten. Doe wat je fijn vindt.

UB_Basement
De begane grond van het Atrium met studieruimte

In het atrium ontmoeten niet alleen studenten elkaar, maar ook docenten en onderzoekers, uit de geesteswetenschappen en van andere faculteiten. Want in de nieuwe Universiteitsbibliotheek is iedereen welkom. Voor onderzoekers is de nieuwe UB straks ook een ‘toonzaal’ voor onderzoek. Daarom stellen we de nieuwe bibliotheek regelmatig open voor lezingen, exposities of andere evenementen: voor, door en met onderzoekers, docenten en studenten en overige bezoekers. Omdat we weten dat uit dit soort ontmoetingen nieuwe inzichten en ideeën worden geboren. De kennis die je van anderen krijgt, is onmetelijk waardevol.

Snijzaal nieuwe UB
De snijzaal

Onderwijs is een van de pijlers van de universiteit, dus ook van de nieuwe Universiteitsbibliotheek. Daarom hebben we daar een plek voor gecreëerd. De oude snijzaal, waar in vroegere tijden het menselijk lichaam werd ontleed, staat klaar voor hoorcolleges. Daarnaast zijn er onder meer werkgroepzalen, een activerende onderwijszaal en een bronnenzaal. Docenten helpen we verder met online lesmateriaal zoals digitale readers en syllabi.

Definitief ontwerp interieur nieuwe UB
De studiezaal in het nieuwbouwdeel

Onze studieruimtes zijn toegerust met alles wat een moderne student nodig heeft. In de whiteboardkamer word je getriggerd om de discussie met elkaar aan te gaan. In de offlinekamer ga je terug naar de tijd zonder telefoons en laptops. We geven alle ruimte voor de ontwikkeling tot kritische, bewuste studenten door een omgeving te creëren voor verbetering van de 21st century skills, in het bijzonder de digitale kennis en begrip van studenten.

Definitief ontwerp interieur nieuwe UB
Zitjes in de gangen

De kenmerkende corridorstructuur van het oude ziekenhuis en de granitovloer zijn elementen die behouden blijven tijdens de renovatie. De gangen worden nuttig gemaakt door de toevoeging van studieplekken en boekenkasten. Zo worden historische en eigentijdse elementen vervlochten tot 1 aansprekend pand.

MVSA Architects is verantwoordelijk voor het ontwerp van het interieur.