Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Jouw nieuwe UB

Midden in Amsterdam - tussen de Oudezijds Achterburgwal, de Oude Turfmarkt en de Kloveniersburgwal - ligt een stukje stad waar het nog rustig is. Geen hordes toeristen, geen om aandacht schreeuwende winkels, geen te hard rijdende auto’s. In het altijd drukke Amsterdam is het een oase van rust.

Dat was ooit anders. Dit was de plek waar scheurende ambulances met gillende sirenes af en aan reden om patiënten met spoed te kunnen helpen in de tweede Chirurgische kliniek en Zusterhuis toentertijd het grootste ziekenhuis van de Amsterdamse binnenstad. Iedereen kende het. De geschiedenis van het gasthuis staat in de stenen geschreven.

De historische stenen blijven staan, maar het wordt het een ander soort gasthuis, een ‘psyches Iatreion’, een gasthuis van de ziel.

Dit gasthuis is jouw nieuwe Universiteitsbibliotheek, die wordt opgeleverd in 2022.

Je leent in deze bibliotheek niet alleen boeken of raadpleegt databases of e-books. Je leent een plek om te leren, en die plek mag je lenen zo lang als je wil: een uur, een dag, een week, een semester. Wij zorgen ervoor dat je je thuis voelt, het wordt een huiskamer waar je steeds weer terugkomt.

Dat doen we samen met jou. Want in je nieuwe Universiteitsbibliotheek komen over een paar jaar denkers, dromers en doeners samen om te praten over en te werken aan al die uitdagingen die de toekomst ons brengt.

Wij bouwen op traditie, maar werken aan de toekomst.