Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

In de media

Op naar een nieuwe UB (6): De uitleen

Dirk Wolthekker, 13 augustus 2019

De uitleen
Foto: Bijzondere Collecties

"Het gebeurde vroeger allemaal aan een bureautje. Een soort secretarie, waar de ‘uitleensecretaris’, laten we hem zo maar even noemen, de uit te lenen of in te nemen boeken registreerde. Rechts een eindeloze houten laatjeswand met minimapjes en minikaartjes. Wie wilde lenen zocht in een laatje naar titel of auteur [...]."

Lees verder op Folia

Op naar een nieuwe UB (5): De kantine

Dirk Wolthekker, 8 augustus 2019

Ontwerp van de nieuwe kantine van de UB met in het midden de boekenboom, foto van MVSA Architecten
Foto: MVSA Architecten

"Waar eerder gasten van het chique Hotel De L’Europe hun auto’s parkeerden op een soort rafelrandje van de binnenstad – een braak liggend terreintje op de hoek van de Nieuwe Doelenstraat en de Binnengasthuisstraat – komt de splinternieuwe kantine van het Universiteitskwartier."

Lees verder op Folia

Op naar een nieuwe UB (4): De studiezaal

Dirk Wolthekker, 1 augustus 2019

Juridische studiezaal van vroeger_beeld van Bijzondere Collecties
Foto: Bijzondere Collecties Allard Pierson

"Het schetsboek van de nieuwe UB laat zien dat de studiezaal, studieruimte of studieplek – in een hypermodern jasje weliswaar – toch ook best nog wel lijkt op de studiezaal van heden en verleden. Het is zoals eerder gezegd: een studiezaal is een plek om te studeren, al is er over de studiezaal van de toekomst wel héél diepgaand nagedacht."

Lees verder op Folia

Op naar een nieuwe UB (3): De garderobe

Dirk Wolthekker, 25 juli 2019

Garderobe vroeger in de Universiteitsbibliotheek
Foto: Bijzondere Collecties Allard Pierson

"En nu gaan we dan naar de nieuwe UB op het BG-terrein, midden in het Universiteitskwartier. Hoe je het ook wendt of keert: elke student moet zijn spullen op kunnen bergen en hoewel het pand geschiedenis ademt is de garderobejuffrouw natuurlijk echt geschiedenis en die hoedenplank kun je helemaal wel vergeten. Maar niet de lockerrooms!"

Lees verder op Folia

Op naar een nieuwe UB (2): De portier

Dirk Wolthekker, 19 juli 2019

De portier in de Universiteitsbibliotheek - nieuwe UB
Foto: Bijzondere Collecties Allard Pierson

"Waar is de tijd dat we het portiershokje met bewakers nog ‘de portiersloge’ noemden? Zo werd de toegang tot de UB tot ver in de jaren vijftig genoemd. [...] Iedereen passeerde de portier en liet weten wat hij of zij kwam doen, stelde een vraag, gaf iets af of liep door naar een van de studiezalen."

Lees verder op Folia

Een nieuwe UB: hart van het Universiteitskwartier

Shirley Haasnoot, juli 2019

UB_Atrium

"Na decennialang steggelen komt er eindelijk een nieuwe universiteitsbibliotheek. [...] De Middeleeuwse structuur van bijna het oudste stukje van Amsterdam voldoet wonderwel. 'Steeds meer is de bibliotheek een verlengde huiskamer voor studenten, een plek van ontmoeting, reflectie en samenwerking."

Lees Spui 50 via Issuu.com

Op naar een nieuwe UB (1): De Handboogdoelen

Dirk Wolthekker, 11 juli 2019

De Handboogdoelen, het gebouw van de Universiteitsbibliotheek - nieuwe UB
Foto: Allard Pierson

"Het architectenbureau spreekt van ‘een monumentale ambulance-entree’. Toe maar! Het klinkt allemaal veelbelovend, want er komt ook een nieuwe gevelopening ‘waardoor er een directe relatie ontstaat tussen het openbare gebied en het atrium, het hart van de nieuwe UB’. Dat is allemaal te bewonderen over een jaar of twee à drie, afhankelijk van hoe snel de bouw gaat."

Lees verder op Folia

Eindelijk gaat de verbouwing van de universiteitsbieb van start

Raounak Khaddari, 15 mei 2019

schetsontwerp 1 nieuwe UB

"Met ruim duizend studieplekken en zeven kilometer aan boeken in het hart van het centrum wil de UvA gehoor geven aan de veranderende behoefte van studenten die steeds vaker buitenshuis studeren. Ook moet de nieuwe bibliotheek ruimte bieden voor evenementen en overleg."

Lees verder op Het Parool