For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.

Spinozacollecties

Bij de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam is een grote hoeveelheid oude drukken van Spinoza aanwezig, zowel Latijnse uitgaven als Nederlandse vertalingen. Naast de UB-Amsterdam bezit ook de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag belangrijk materiaal van Spinoza. Verder is interessant het boekenbezit van het Spinozahuis te Rijnsburg, van de Spinoza-studiezaal te Den Haag en de Spinozacollectie, aanwezig in de Universiteitsbibliotheek van Leiden. Het stadsarchief van Amsterdam tenslotte bezit de belangrijkste collectie manuscripten (autografen en kopie├źn) van Spinoza.

In verband met de renovatie van het Spinozahuis in Rijnsburg verhuisde de bibliotheek in 2008 tijdelijk naar de UB Groningen. Van dit boekenbezit is een nieuwe catalogus gemaakt: De boeken van Spinoza : Spinoza's books / samengesteld door Jacob van Sluis & Tonnis Musschenga. Deze catalogus is online beschikbaar.

Verdere informatie:

  • in de rubriek Denker op het scherm besteedt de Koninklijke Bibliotheek uitgebreid aandacht aan Spinoza.
  • Spinoza Web, een open-access website in ontwikkeling die o.a. toegang geeft tot een grote hoeveelheid primaire bronnen.

Bibliotheken/instellingen: