Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Docenten

UvA Readers Online

informatie voor docenten

UvA Readers Online biedt toegang tot digitale en gedrukte readers voor de faculteiten Economie en Bedrijfskunde (FEB), Geesteswetenschappen (FGw), Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG), Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) en Rechtsgeleerdheid (FdR). De site is doorzoekbaar op auteurs- en docentnaam, opleiding en studiegidsnummer. Gedrukte exemplaren kunnen worden besteld in de webshop van reproleverancier Canon.

Wegens omstandigheden is afhalen van gedrukte exemplaren op UvA-locaties tijdelijk niet mogelijk. Geprinte exemplaren worden verstuurd naar de huisadressen.

 

Readers aanvragen en invoeren

Via de invoermodule kunnen docenten zelf hun readers samenstellen en documenten of scans (PDF) uploaden. Voor het invoeren van nieuwe readers is deze handleiding beschikbaar. Een eerder gepubliceerde reader kan via de invoermodule worden hergebruikt, ook door collega-docenten. De readercoördinatoren zorgen voor een algehele bibliografische en auteursrechtelijke controle. 

Zorg ervoor dat de reader uiterlijk vijftien werkdagen voor aanvang van de cursus wordt ingevoerd. Nadat een reader is ingevoerd, is deze binnen vijf werkdagen digitaal beschikbaar op UvA Readers Online tot aan het einde van het studiejaar.

Van elke online reader wordt standaard een gedrukt exemplaar gemaakt door Canon dat kan worden besteld in de Canon-webshop. Wensen ten aanzien van de kaft, het inbinden en/of (kleuren)afdrukken kunnen via de invoermodule worden ingediend. Hierbij kan ook worden aangegeven hoeveel studenten een gedrukte reader zullen gaan bestellen.

Iedere docent die een reader invoert krijgt automatisch een gratis docentexemplaar toegestuurd. Extra exemplaren kunnen worden bijbesteld in de webshop, onder vermelding van een kostenplaatsnummer. Gedrukte readers worden door Canon binnen vijf werkdagen geleverd op het ingevoerde (werk)adres of op een van de volgende afhaallocaties:

Toegang

UvA Readers Online en de invoermodule zijn toegankelijk vanaf elke computer, tablet of smartphone na inloggen met een UvAnetID en wachtwoord.

Om voor beide systemen herkenbaar te blijven is het nodig bij de eerste inlog op het formulier 'Request for Information Transfer' op 'Yes, share this data' te klikken en op het navolgende formulier op 'Ja, deel deze informatie.'

Wil je op Canvas naar de reader verwijzen, link dan naar de Readers Online website (https://readers.uva.nl) of direct naar de reader (de URL verschijnt zodra je de online reader opent).

Easy Access-regeling

Per 1 januari 2017 is het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal in het onderwijs vastgelegd in de Easy Access-regeling. Deze maakt onderscheid tussen korte en lange overnames. Korte overnames worden jaarlijks door de UvA afgekocht en hoeven niet te worden aangemeld. Voor lange overnames moet vooraf toestemming worden gevraagd, via de webportal van Stichting UvO. Neem hiervoor contact op met jouw readercoördinator of contactpersoon op locatie voor het relatienummer en inlogcode van jouw faculteit. Betaling van de lange overname wordt geregeld door de Bibliotheek. De faculteiten ontvangen hiervoor geen aparte factuur.

Uitzonderingen op de Easy Access-regeling zijn: rechtenvrij materiaal, publicaties met een Creative Commons-licentie en e-books of -tijdschriften waarvan de rechten geheel of gedeeltelijk zijn afgekocht. Raadpleeg hiervoor de licentielijst of kijk voor meer informatie op onze pagina: AuteursrechtenInformatiePunt voor docenten.

Raadpleeg de licentielijst

Nieuw readersysteem (zomer 2020)

In de zomer van 2020 gaat de UvA over op een nieuw readersysteem. Docenten die readers willen aanbieden aan hun studenten, kunnen dit straks eenvoudig doen binnen Canvas, de digitale leeromgeving van de UvA.

Met het nieuwe systeem in de Canvas leeromgeving, hebben docenten die een Reader willen samenstellen niet langer de aparte invoermodule van UvA Readers Online nodig. Het systeem is simpel in gebruik en heeft als voordeel dat hij is gekoppeld aan de bibliotheekcollectie. Materiaal uit de collectie gebruiken wordt daardoor veel eenvoudiger.

Studenten kunnen via Canvas gratis een reader downloaden en tegen betaling een papieren versie laten printen.

Testers gezocht

Voor het testen van het nieuwe readersysteem zoekt de Bibliotheek een aantal docenten. De tests vinden plaats in de tweede helft van maart en per persoon is er ca. 1 uur nodig. Wil je mee testen? Neem dan contact op met de Bibliotheek via auteursrecht@uva.nl.

Vragen?

Bij problemen met invoeren, downloaden of bestellen van readers neem contact op met je readercoördinator. Zij zijn de contactpersonen op locatie.

 FDR Arnolf van Asperen

 020 525 4967

 FEB Larissa Tijsterman

 020 525 2403

 FGW Gijs Rood

 020 525 7628

 FGW Andreja Lekic

 020 525 2242

 FMG Larissa Tijsterman

 020 525 2403

FNWI Gijs Rood  020 525 7628