Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Diensten

Het breder beschikbaar stellen van informatie - DPC

De Bibliotheek werkt voor en met diverse wetenschappers, uitgeverijen, musea en bibliotheken aan het breder beschikbaar stellen van informatie.

Wat doet de Bibliotheek?

De Bibliotheek biedt advies en ondersteuning bij het digitaal publiceren van een verscheidenheid aan soorten gegevens op het internet. Hierbij valt o.a. te denken aan wetenschappelijke publicaties, onderzoeksdatabanken en cultuurhistorisch erfgoed materiaal. De Bibliotheek adviseert over de wijze waarop informatie het beste aangeboden kan worden en verzorgt hiervoor de technische realisatie. De producten en diensten van de Bibliotheek zijn gebaseerd op een professionele technische infrastructuur die in samenwerking met het Informatiseringscentrum (ICTS) van de UvA/HvA wordt onderhouden.

Duurzaamheid

De Bibliotheek is zeer betrokken bij het duurzaam en blijvend beschikbaar stellen van wetenschappelijke informatie en van belangrijk cultuurhistorisch erfgoed. De resultaten van innovatieve projecten kunnen direct worden toegepast.

Samenwerking

De Bibliotheek is lid van een aantal internationale, wetenschappelijke netwerken, zoals SPARC Europe, BioMed Central en de Coalition for Networked Information (CNI).

Voorbeelden van producten

De verschillende producten die de Bibliotheek heeft ontwikkeld zijn globaal onder te verdelen in e-journals, repositories, digitale woordenboeken, beeld- en tekstbanken en onderzoeksdatabanken.

  • E-journals
  • ​Tekstbanken: digitale tekstuitgaven bieden tal van mogelijkheden. Tekstcorpora zijn genuanceerd doorzoekbaar.
  • Onderzoeksdatabanken: de specifieke functionaliteit van een onderzoeksdatabank blijft maatwerk. Auteurs van de UvA/HvA kunnen gebruikmaken van de expertise van de Bibliotheek op dit gebied.
  • Cinema Context: Cinema Context bestaat uit vier collecties van gegevens die informeren over de totstandkoming van een filmvoorstelling: films, bioscopen, personen en bedrijven. De kern van Cinema Context bestaat uit niet meer dan deze vier lijsten en hun dwarsverbanden. Met behulp van deze kerngegevens zijn netwerken en patronen in de filmcultuur te analyseren. Cinema Context levert pure informatie en bevat geen plaatjes.

Starten met een digitale publicatie?

Onderzoekers van de UvA en HvA kunnen contact opnemen met Caspar Treijtel om de mogelijkheden te bespreken.

dhr. ir. C. (Caspar) Treijtel

Teamleider DPC