Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Collectie Slavisch

Beschrijving

De collectie Slavisch biedt publicaties in en over alle Slavische talen:

  • Oostslavisch: Russisch, Oekraïens, Wit-Russisch, Russinisch
  • Westslavisch: Pools, Tsjechisch, Slowaaks, Sorbisch
  • Zuidslavisch: Servisch en Kroatisch, Sloveens, Bulgaars, Macedonisch
  • Kerkslavisch

Verder zijn publicaties in en over de Baltische en Kaukasische talen beschikbaar.

Voor taalkunde bezit de UvA een brede collectie over alle Slavische talen: bibliografieën, studies en naslagwerken met daarbij in ruime mate woordenboeken.

Voor letterkunde liggen de zwaartepunten bij Russisch, Pools, Servisch / Kroatisch en Tsjechisch met brede selecties van bellettrie, biografieën, studies en naslagwerken. De collectie Russisch is de grootste.

Voor Hongaars zijn de belangrijkste naslagwerken en woordenboeken aanwezig alsmede een selectie van klassieke Hongaarse bellettrie.

Toegankelijkheid

De collectie van ca. 73 000 titels staat deels in open opstelling in de Bibliotheek P.C. Hoofthuis (Aanvraagnummer 104: ...). Hier vindt u onder meer veel gebruikte naslagwerken, studies en bellettrie alsmede een kleine collectie achtergrondinformatie over beeldende kunst en dramaturgie, filosofie, geschiedenis en godsdienst. Het grootste deel van de collectie Slavistiek bevindt zich in de UB-magazijnen (UBM ...). Titels hieruit kunt u opvragen via de Catalogus van de Universiteit van Amsterdam.

Ook Slavische titels zijn in toenemende mate beschikbaar in elektronische vorm. Tijdschriftartikelen vindt u via de Digitale Bibliotheek van de UvA, Slavische naslagwerken en tekstuitgaven op CD-ROM in de Bibliotheek P.C. Hoofthuis. Belangrijke internetbronnen voor Slavisch vindt u in de Webbronnen FGw. Een aantal boeken en tijdschriften is aanwezig op microfiche of microfilm.

Artikeltitels over m.n. Russische en Tsjechische letterkunde zijn ook te vinden via een kaartcatalogus in de Bibliotheek P.C. Hoofthuis. Het betreft hier artikelen in bundels en tijdschriften die aanwezig zijn in deze bibliotheek.

Collectie-aanwas

De aanschaf op het gebied van de Slavistiek ondersteunt het onderwijs en onderzoek aan de UvA.

Voor taalkunde wordt een zo breed mogelijke collectie onderhouden, voor letterkunde zijn Russisch, Pools, Servisch / Kroatisch en Tsjechisch de aandachtsgebieden. Bellettrie wordt voornamelijk in de oorspronkelijke taal aangeschaft, maar door actuele aanschaf en schenkingen wordt ook de collectie vertalingen regelmatig uitgebreid. Ter ondersteuning en verbreding wordt de collectie taal- en letterkunde in bescheiden mate aangevuld met publicaties op het gebied van de Slavische culturen.

Nieuwe boeken voor de open opstelling worden geplaatst in de aanwinstenkast in de bibliotheek van het P.C. Hoofthuis.

De bibliotheek houdt zich altijd aanbevolen voor aanschafsuggesties op het gebied van de Slavistiek.