Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Collectie Scandinavistiek

Beschrijving

De Scandinavische collectie in de magazijnen van de UB en de meer recente verzameling van de Bibliotheek Scandinavistiek vullen elkaar goed aan. De Bibliotheek Mediastudies & Theaterwetenschap heeft daarnaast een kleine, maar representatieve collectie m.b.t. Scandinavisch toneel en theater.

Speciaal de oudere collectie Deens in de magazijnen van de UB en van de Bijzondere Collecties, de Bibliotheca Danica, is van veel waarde. Als hoogtepunten kunnen de Hans Christian Andersen- en de Ludvig Holberg-collectie genoemd worden. De laatstgenoemde omvat o.a. een uitgebreide verzameling Deense uitgaven van Holbergs werken, gecombineerd met een groot aantal vroege drukken van Nederlandse vertalingen.
En tot slot: vooral de Oud-IJslandse collectie (teksten, saga-studies, vertalingen) is aanzienlijk.

Collectie-aanwas

De aanschaf op het gebied van de Scandinavische talen ondersteunt het onderzoek en onderwijs aan de UvA. De nadruk ligt hierbij op het gebied van de letterkunde, de taalkunde en de cultuur van de verschillende Scandinavische landen: Denemarken, Noorwegen, Zweden en, in mindere mate, de Færöer en IJsland. Ook het Zweeds in Finland behoort tot het verzamelgebied.
Monografieën, reeksen en tijdschriften worden in de originele taal verzameld, taal- en literatuurtheoretische werken selectief in het Engels en Nederlands en zeer selectief in andere westerse talen.
Relatief minder gebruikte boeken worden regelmatig uit de open opstelling overgebracht naar de magazijnen.

De bibliotheek houdt zich altijd aanbevolen voor aanschafsuggesties.