Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Persoonlijke attendering bij (juridische) databanken

Introductie

Onderstaande databanken en websites bieden een attenderingsservice waarbij u op de hoogte wordt gehouden van nieuwe publicaties die voldoen aan door u opgegeven criteria. Deze service verschilt per informatiebron: meestal ontvangt u nieuwe informatie per e-mail of door in te loggen op een gepersonaliseerd gedeelte van de databank. Daarnaast bieden veel databanken RSS-feeds aan.

Behalve persoonlijke attenderingen versturen veel websites en databanken ook algemene nieuwsbrieven en attenderingen. Een aantal van deze diensten zijn beschreven op het blog van de Juridische Bibliotheek.

Nederlandse databanken

Legal Intelligence

Om Legal Intelligence te kunnen gebruiken is inloggen met UvAnetID noodzakelijk. Klik hiervoor in het inlogscherm op de knop 'Login WO/HBO'. In Legal Intelligence is het mogelijk attenderingen in te stellen voor:

 • Nieuwe resultaten voor uw zoekopdracht: klik na het uitvoeren van een zoekvraag op het 'Attendering'-icoon rechtsboven het zoekresultaat.
 • Op een bron/tijdschrift: klik bovenin op Bronnen en klik vervolgens op het belletje achter de bron van je keuze. Mogelijkheid tot kiezen om de attendering via email te ontvangen op via je ‘persoonlijke homepagina’. Raadpleeg hiervoor het helpcentrum onder ‘i’ bovenin.
 • Op een dossier: klik bovenin op Dossiers en klik achter het dossier van je keuze op het belletje.

De attenderingen worden naar keuze per e-mail verstuurd of getoond op je persoonlijke pagina.
Raadpleeg voor meer opties het Helpcentrum.

Rechtsorde

In Rechtsorde is het mogelijk attenderingen in te stellen voor:

 • Nieuwe resultaten voor uw zoekopdracht: klik rechts boven het zoekresultaat op Attendering instellen.
 • Nieuwe edities van tijdschriften: klik rechts bovenin op ‘Bronnenoverzicht’, selecteer een tijdschrift en klik vervolgens rechts boven op Attendering instellen.

Attenderingen beheren kan via het icoon 'Attenderingen' rechtsbovenin het scherm. Meer uitleg is te vinden op de Service-pagina van Rechtsorde.

Om Rechtsorde te kunnen gebruiken is inloggen met UvAnetID noodzakelijk. Klik hiervoor in het inlogscherm op 'Inloggen voor HBO of Universiteit'.

Recht.nl

Recht.nl biedt verschillende opties om op de hoogte te blijven:

 • Per e-mail. Wekelijks worden drie digitale magazines gepubliceerd: voor nieuws, vakliteratuur en vacatures. De inhoud stel je zelf samen door de gewenste rechtsgebieden en tijdschriften te kiezen op je persoonlijke pagina.
 • Via RSS-feeds. Er zijn feeds voor nieuws, vacatures, agenda en vakliteratuur. Je kunt zelf de voor jou relevante onderwerpen selecteren.

Om deze diensten te kunnen gebruiken is een abonnement nodig. Voor studenten en medewerkers van universiteiten is dit gratis (mits ze beschikken over een e-mailadres van hun instelling).

Rechtspraak.nl

Rechtspraak.nl biedt RSS-feeds aan voor nieuw toegevoegde uitspraken. Daarbij geef je zelf aan welke instanties en rechtsgebieden je interesse hebben.

Verder verstuurt Rechtspraak.nl wekelijks een nieuwsbrief met het belangrijkste rechtbanknieuws en een verwijzing naar het 'Weekoverzicht uitspraken'.

UvA CataloguePlus

De UvA CataloguePlus biedt de mogelijkheid om e-mailnotificaties te ontvangen voor opgeslagen zoekopdrachten. Kijk op de CataloguePlus Help pagina voor meer informatie (Set up a literature alert onderaan de pagina).

Internationale databanken

HeinOnline

In HeinOnline kun je een persoonlijke pagina aanmaken, MyHein. Na aanmelding kun je:

 • Artikelen opslaan.
  Klik hiervoor op de knop Bookmark boven een artikel of klik op Save to MyHein boven de zoekresultaten.
 • Attenderingen instellen voor nieuwe zoekresultaten.
  Geef een zoekopdracht en selecteer Save to MyHein Search Queries bovenaan de zoekresultaten. De zoekopdracht wordt nu opgeslagen en je ontvangt iedere maand een e-mail met nieuwe resultaten.
 • Attenderingen instellen voor nieuwe edities van tijdschriften.
  Zoek de gewenste titel op en klik op Create eTOC Alert om per e-mail geattendeerd te worden. Je kunt ook kiezen voor attendering via RSS.

Meer informatie over MyHein en het instellen van attenderingen vindt u in MyHein User's Guide.

EUR-Lex

In EUR-Lex kun je je gratis aanmelden voor Mijn EUR-Lex. Na aanmelding kun je:

 • Documenten opslaan.
 • Zoekopdrachten opslaan.
 • Gepersonaliseerde RSS-feeds aanmaken.

Meer informatie hierover vindt u op de helppagina.
Daarnaast biedt EUR-Lex een aantal algemene RSS-feeds onder andere voor het Publicatieblad en voor jurisprudentie.

Hudoc

Hudoc, de jurisprudentiedatabank van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), biedt de mogelijkheid eigen RSS-feeds te maken. Dit doet u door eerst een zoekopdracht uit te voeren en vervolgens op het RSS-icoon boven de zoekresultaten te klikken. Meer uitleg vindt u in de Hudoc user manual (p.25).

Het EHRM heeft ook een aantal algemene feeds voor recente uitspraken, persberichten en webcasts van openbare zittingen.

IBFD Tax Research Platform

IBFD biedt de mogelijkheid om je te registreren voor een persoonlijk account voor het Tax Research Platform. Met een account kunt u:

 • Zoekopdrachten en documenten opslaan in dossiers.
  Klik hiervoor op Favourites onderaan de zoekresultaten of het document.
 • Documenten in uw dossiers voorzien van annotaties.
 • Gepersonaliseerde RSS-feeds maken op basis van uw zoekopdracht.
  Dit doet u door te klikken op de RSS-knop onder de zoekresultaten. Heeft u een zoekopdracht of tijdschrifttitel toegevoegd aan uw favorieten, dan kunt u de RSS-feed ook instellen via tabblad Favourites.

IBFD biedt ook enkele nieuwsbrieven aan en e-mailnotificaties voor nieuwe tijdschriftedities en IBFD White Papers. Meer uitleg is te vinden op de helppagina.

JSTOR

JSTOR is een digitale bibliotheek die toegang geeft tot een groot aantal wetenschappelijke tijdschriften. In JSTOR kun je je registreren voor een MyJSTOR-account. Na registratie kunt u documenten opslaan en attendenderingen instellen voor:

 • Nieuwe resultaten voor uw zoekopdracht.
  Stel een e-mailattendering in onder Save this search naast de zoekresultaten.
 • Nieuwe edities van tijdschriften.
  Zoek eerst het gewenste tijdschrift op en kies vervolgens onder Journal tracking voor attendering via e-mail of RSS.
 • Citaties.
  Klik hiervoor op de knop Track citation bij een artikel of zoekresultaat. Vervolgens ontvangt u bericht als het betreffende artikel wordt geciteerd in een nieuwe publicatie.