Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Persoonlijke attendering bij (juridische) databanken

Introductie

Onderstaande databanken en websites bieden een attenderingsservice waarbij u op de hoogte wordt gehouden van nieuwe publicaties die voldoen aan door u opgegeven criteria. Deze service verschilt per informatiebron: meestal ontvangt u nieuwe informatie per e-mail of door in te loggen op een gepersonaliseerd gedeelte van de databank. Daarnaast bieden veel databanken RSS-feeds aan.

Behalve persoonlijke attenderingen versturen veel websites en databanken ook algemene nieuwsbrieven en attenderingen. Een aantal van deze diensten zijn beschreven op het blog van de Juridische Bibliotheek.

Nederlandse databanken

Rechtsorde

In Rechtsorde is het mogelijk attenderingen in te stellen voor:

 • Nieuwe resultaten voor uw zoekopdracht.
  Klik naast het zoekresultaat op de knop Attendeer mij.
 • Nieuwe edities van tijdschriften.
  Klik bovenin op ‘Bronnen’ en kies ‘overzicht’ -> selecteer bronnen op basis van titel en klik op het belletje om de attenderingsfunctie te activeren.

Uw attenderingsprofiel kunt u beheren via Mijn Rechtsorde -> Attenderingen. U wordt naar keuze op de hoogte gehouden per e-mail of via 'Nieuwe documenten' op uw persoonlijke pagina. Meer uitleg vindt u in de handleiding.

Rechtsorde is beschikbaar binnen het UvA-netwerk. Voor het creëren van een persoonlijke pagina dient u in te loggen met uw UvAnetID. Klik hiervoor op Universiteit van Amsterdam rechtsbovenin het scherm, klik op inloggen en kies vervolgens 'WO en HBO hier inloggen'.

Legal Intelligence

Voor een optimaal gebruik van deze databank dient u in te loggen met uw UvA-netID. Gebruik hiervoor de link login WO/HBO aan de rechterkant van het scherm, naast het officiële inlogscherm. In Legal Intelligence kunt u attenderingen instellen voor:

 • Een zoekvraag: Na het uitvoeren van een zoekvraag, is er de knop 'Attendering' rechtsboven.
 • Op een bron: Klik bovenin op ‘tijdschrift-icoon’ (bronnen) en klik vervolgens op het belletje achter de bron van je keuze. Mogelijkheid tot kiezen om de attendering via email te ontvangen op via je ‘persoonlijke homepagina’. Raadpleeg hiervoor het helpcentrum onder ‘i’ bovenin.
 • Attendering instellen op een dossier: Klik hiervoor op de dossiers (mapjes links bovenin), klik het dossier van je keuze en klik rechtsboven op ‘Attendering’.
 • Nieuwe resultaten voor uw zoekopdracht.
  Klik in het scherm met de zoekresultaten op de knop Attendering.
 • Nieuwe edities van tijdschriften.
  Dit stelt u in via de optie 'Recent verschenen' onder 'Bronnen.

De attenderingen worden naar keuze per e-mail verstuurd of getoond op uw persoonlijke pagina.
Raadpleeg voor meer opties de ‘webtours’ onder ‘i’ rechtsbovenin.

Recht.nl

Recht.nl biedt verschillende opties om op de hoogte te blijven:

 • Per e-mail. Wekelijks worden drie digitale magazines gepubliceerd: voor nieuws, vakliteratuur en vacatures. De inhoud stelt u zelf samen door de gewenste rechtsgebieden en tijdschriften te kiezen op uw persoonlijke pagina.
 • Via RSS-feeds. Er zijn feeds voor nieuws, vacatures, agenda en vakliteratuur. U kunt zelf de voor u relevante onderwerpen selecteren.

Om deze diensten te kunnen gebruiken is een abonnement nodig. Voor studenten en medewerkers van universiteiten is dit gratis (mits ze beschikken over een e-mailadres van hun instelling).

Rechtspraak.nl

Rechtspraak.nl biedt RSS-feeds aan voor nieuw toegevoegde uitspraken. Daarbij geeft u zelf aan welke instanties en rechtsgebieden uw interesse hebben.

Verder verstuurt Rechtspraak.nl wekelijks een nieuwsbrief met het belangrijkste rechtbanknieuws en een verwijzing naar het 'Weekoverzicht uitspraken'.

LegalTalk

Op LegalTalk zijn ruim vijftig Nederlandse juridische blogs verzameld, waaronder NJBlog, Boek9 en blogs van verschillende advocatenkantoren. Na (gratis) registratie kunt een e-mailattendering instellen op basis van een persoonlijk profiel.

Internationale databanken

HeinOnline

In HeinOnline kunt u een persoonlijke pagina aanmaken, MyHein. Na aanmelding kunt u:

 • Artikelen opslaan.
  Klik hiervoor op de knop Bookmark boven een artikel of klik op Save to MyHein in de zoekresultaten.
 • Attenderingen instellen voor nieuwe zoekresultaten.
  Geef een zoekopdracht en selecteer Save to MyHein Search Queries onderaan de zoekresultaten. De zoekopdracht wordt nu opgeslagen en u ontvangt iedere maand een e-mail met nieuwe resultaten.
 • Attenderingen instellen voor nieuwe edities van tijdschriften.
  Zoek de gewenste titel op en klik op Create eTOC Alert om per e-mail geattendeerd te worden. U kunt ook kiezen voor attendering via RSS.

Meer informatie over MyHein en het instellen van attenderingen vindt u in MyHein User's Guide.
HeinOnline is beschikbaar binnen het UvA-netwerk.

EUR-Lex

In EUR-Lex kunt u zich (gratis) aanmelden voor Mijn EUR-Lex. Na aanmelding kunt u:

 • Documenten opslaan.
 • Zoekopdrachten opslaan.
 • Gepersonaliseerde RSS-feeds aanmaken.

Meer informatie hierover vindt u op de helppagina.
Daarnaast biedt EUR-Lex een aantal algemene RSS-feeds, onder andere voor het Publicatieblad en voor jurisprudentie.

Hudoc

Hudoc, de jurisprudentiedatabank van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), biedt de mogelijkheid eigen RSS-feeds te maken. Dit doet u door eerst een zoekopdracht uit te voeren en vervolgens op het RSS-icoon boven de zoekresultaten te klikken. Meer uitleg vindt u in de Hudoc user manual (p.25).

Het EHRM heeft ook een aantal algemene feeds voor recente uitspraken, persberichten en webcasts van openbare zittingen.

IBFD Tax Research Platform

Op de website van het IBFD kunt u zich registreren voor een persoonlijk account voor het Tax Research Platform. Met een account kunt u:

 • Zoekopdrachten en documenten opslaan in dossiers.
  Klik hiervoor op Favourites onderaan de zoekresultaten of het document.
 • Documenten in uw dossiers voorzien van annotaties.
 • Gepersonaliseerde RSS-feeds maken op basis van uw zoekopdracht.
  Dit doet u door te klikken op de RSS-knop onder de zoekresultaten. Heeft u een zoekopdracht of tijdschrifttitel toegevoegd aan uw favorieten, dan kunt u de RSS-feed ook instellen via tabblad Favourites.

Meer uitleg vindt u op de helppagina van het IBFD.
IBFD biedt ook enkele nieuwsbrieven aan en e-mailnotificaties voor nieuwe tijdschriftedities en IBFD White Papers.
IBFD Tax Research Platform is beschikbaar binnen het UvA-netwerk.

JSTOR

JSTOR is een digitale bibliotheek die toegang geeft tot een groot aantal wetenschappelijke tijdschriften. In JSTOR kunt u zich registreren voor een MyJSTOR-account. Na registratie kunt u documenten opslaan en attendenderingen instellen voor:

 • Nieuwe resultaten voor uw zoekopdracht.
  Stel een e-mailattendering in onder Save this search naast de zoekresultaten.
 • Nieuwe edities van tijdschriften.
  Zoek eerst het gewenste tijdschrift op en kies vervolgens onder Journal tracking voor attendering via e-mail of RSS.
 • Citaties.
  Klik hiervoor op de knop Track citation bij een artikel of zoekresultaat. Vervolgens ontvangt u bericht als het betreffende artikel wordt geciteerd in een nieuwe publicatie.

JSTOR is beschikbaar binnen het UvA-netwerk.