Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Collectie Mediastudies

Beschrijving

De Bibliotheek van de UvA heeft, verspreid over meerdere locaties, veel materiaal dat voor de discipline Mediastudies van belang is. Op onderdelen heeft dit bezit het niveau van een onderzoekscollectie. Deze verzameling groeit jaarlijks met honderden boeken. Daarnaast biedt de Bibliotheek toegang tot de full tekst van talloze wetenschappelijke artikelen en tot relevante databases en elektronische tijdschriften. De collectie heeft nog enkele abonnementen op gedrukte tijdschriften

Zwaartepunten

Binnen de discipline Mediastudies bestudeert men een grote verscheidenheid aan onderwerpen, zowel vanuit een disciplinair als vanuit een interdisciplinair standpunt. Enkele aandachtsgebieden zijn: nieuwe media en digitale cultuur, comparatieve mediastudies, journalistiek en media, culturele informatiewetenschap en digitale geesteswetenschappen. Op enkele onderwerpen, waaronder de theorievorming rond film en audiovisuele media, de analyse van het beeld en publicaties over gezichtsbepalende regisseurs, acteurs, producenten wordt van oudsher intensief verzameld.

Elektronisch materiaal

De Bibliotheek biedt toegang tot elektronisch materiaal dat voor Mediastudies van belang is waaronder miljoenen artikelen, een groeiend aantal e-books, tijdschriften en vakspecifieke bestanden. Dit materiaal is vindbaar via zoekacties in CatalogusPlus, via de Database-selector of via het tabblad ‘E-journals’. Indien een elektronische publicatie binnen het UvA-domein beschikbaar is dan brengen enkele klikken u meestal naadloos bij de full tekst.

De open opstelling

De voor Mediastudies relevante literatuur in open opstelling is op onderwerp geplaatst volgens de Library of Congress Classification (LCC). 
Enkele voor Mediastudies belangrijke (reeksen van) LCC-rubrieken zijn

LCC

Omschrijving

Locatie

HM561 - HM567 Communication of information E 2.01
P90 – P96 Communication. Mass Media E 1.01
PN1992 - PN1992.92 Television broadcasts C 2.02
PN1993 - PN1999 Motion pictures C 2.02
PN4699 - PN5650 Journalism C 2.03
QA76.76.A-Z onderwerpen binnen Computer software C 2.10
TR845 - TR899.5 Cinematography. Motion pictures. Video recording C 2.10
Z664.2 - Z718.85 Library science. Information science C 2.10

 

De Outline LCC for Media Studies biedt een gedetailleerd overzicht.

Gedrukt materiaal in het magazijn

Om ruimte te maken voor aanwinsten wordt minder gebruikt materiaal regelmatig vanuit de open opstelling naar het magazijn van de Bibliotheek (Boekendepot, IWO) verplaatst. Het betreft dan oudere boeken en oudere jaargangen van tijdschriften. Deze publicaties zijn op te vragen met een geldige lenerspas.