Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Collectie Kunstgeschiedenis

De Bibliotheek van de UvA heeft, verspreid over meerdere locaties, veel gedrukt materiaal dat voor de discipline Kunstgeschiedenis van belang is. Op veel onderdelen heeft dit bezit het niveau van een onderzoekscollectie. Deze verzameling groeit jaarlijks met honderden boeken. Daarnaast biedt de Bibliotheek toegang tot de full tekst van talloze wetenschappelijke artikelen en tot relevante databases en elektronische tijdschriften. De collectie heeft nog circa 100 abonnementen op gedrukte tijdschriften.

Zwaartepunten

Binnen de discipline bestudeert men verschillende onderwerpen van de westerse kunstgeschiedenis. Enkele aandachtsgebieden zijn: de West-Europese en Italiaanse beeldende kunsten en bouwkunst; illuminatie van handschriften; 19e en 20e-eeuwse stedenbouw; het verzamel-, museum- en tentoonstellingswezen, en moderne kunst. Op enkele theoretische onderwerpen, zoals historiografie, methodes en kunstbeschouwing, wordt van oudsher intensief verzameld. Er wordt binnen de collectie meer en meer aandacht besteed aan niet-westerse kunst en aan technische aspecten van kunstvoorwerpen.

Elektronisch materiaal

De Bibliotheek biedt toegang tot elektronisch materiaal dat voor Kunstgeschiedenis van belang is waaronder miljoenen artikelen, een groeiend aantal e-books, tijdschriften en vakspecifieke bestanden. Dit materiaal is vindbaar via zoekacties in CatalogusPlus, via bestanden in de Database-selector of via de E-journals. Indien een elektronische publicatie binnen het UvA-domein beschikbaar is dan brengen enkele klikken je meestal naadloos bij de full tekst.

De open opstelling

De literatuur is op onderwerp geplaatst volgens de Library of Congress Classification (LCC). 
Enkele voor Kunstgeschiedenis belangrijke (reeksen van) LCC-rubrieken zijn:

LCC

Omschrijving

AM1-501

Museums. Collectors and collecting
CC135 Preservation, restoration, and conservation of antiquities
N Visual arts
NA Architecture
NB Sculpture
NC Drawing. Design. Illustration
ND Painting
NE Print media
NK Decorative arts
NX Arts in general
SB450.9-467.8  Gardens and gardening
TR Photography
Z105-115.5

Manuscripts. Paleography


De Outline LCC for Art History biedt een gedetailleerd overzicht.

Gedrukt materiaal in het magazijn

Om ruimte te maken voor aanwinsten wordt minder gebruikt materiaal regelmatig vanuit de open opstelling naar het magazijn van de Bibliotheek (Boekendepot, IWO) verplaatst. Het betreft dan oudere boeken en oudere jaargangen van tijdschriften. Deze publicaties zijn op te vragen met een geldige lenerspas.