Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Collectie Klassieke talen

Beschrijving

De Universiteitsbibliotheek bezit van oudsher een omvangrijke collectie op het gebied van de Oudheid waaronder de klassieke talen. De meeste publicaties bevinden zich in het gesloten magazijn van de Universiteitsbibliotheek en zijn opvraagbaar via de online catalogus.
Enkele bijzondere zwaartepunten bij de klassieke talen: Griekse, Latijnse en Hettitische taalkunde; wetenschappelijke uitgaven van en commentaren op alle Griekse en Latijnse schrijvers van de Oudheid; het Griekse en het Latijnse epos; de Griekse toneel- en romanschrijvers; de Latijnse prozaschrijvers.
Een speciale categorie vormen de oude drukken op dit vakgebied, uit de 15e tot de 18e eeuw . Deze kunnen worden geraadpleegd in de onderzoekzaal van de Bijzondere Collecties.

De open opstelling

De publicaties die belangrijk zijn voor het lopende onderwijs en onderzoek aan de UvA bevinden zich in open opstelling. Deze collectie is onderdeel van de GW-collecties op de UB, Singel 425.

De meeste publicaties in de open opstelling zijn uitleenbaar; tekstuitgaven, commentaren, naslagwerken en tijdschriften zijn niet of beperkt uitleenbaar. De uitleenstatus staat in de online catalogus voor elke titel aangegeven.

De literatuur in open opstelling staat op onderwerp geplaatst volgens de Library of Congress Classification (LCC). Enkele voor de klassieke talen belangrijke LCC-rubrieken zijn:

B 108-708 Ancient philosophy
PA Greek and Latin languages and literatures
PA 1-199 Classical philology
PA 111-199 Greek and Latin languages
PA 201-899 Greek philology and language
PA 2001-2915 Latin philology and language
PA 3000-3049 Classical literature
PA 3050-4505 Greek literature
PA 3818-4500 Individual authors to 600 A.D.
PA 6000-6971 Roman literature
PA 8001-8595 Medieval and modern Latin literature ( especially in PC Hoofthuis )


Deze rubrieken staan geplaatst in het E-gebouw van de Universiteitsbibliotheek Singel.
De wegwijzer LCC klassieke talen biedt een gedetailleerd overzicht.

Zie voor de volledige indeling van de Library of Congress:

Acquisitie

De collectie in open opstelling groeit jaarlijks met enkele honderden boeken. Dit betekent dat relatief minder gebruikte boeken regelmatig worden verplaatst naar het gesloten magazijn.

Digitale collectie

De Bibliotheek biedt toegang tot het groeiend elektronisch materiaal dat voor bestudering van de (Klassieke) Oudheid van belang is: e-boeken, tijdschriften en vakspecifieke bestanden. Dit materiaal is vindbaar via zoekacties in CatalogusPlus, via de Database-selector Klassieke talen of Archeologie of via het tabblad E-journals.