Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Collectie Geschiedenis

Beschrijving

De collectie op het vakgebied Geschiedenis is verspreid over verschillende bibliotheeklocaties waarvan de belangrijkste zijn: de Bibliotheek P.C. Hoofthuis (afdelingen Geschiedenis, Oost-Europese studies, Amerikanistiek en Moderne Nabije Oosten) en de Universiteitsbibliotheek (in het bijzonder de in de UB gehuisveste bibliotheek Klassieken & Archeologie).

De afdeling Geschiedenis in het P.C. Hoofthuis heeft een collectie van ca. 40.000 titels en een abonnement op ca. 120 historische tijdschriften. De afdeling bestrijkt de geschiedenis van de Middeleeuwen tot heden, alsmede theoretische geschiedenis en historiografie. De nadruk ligt vooral op de geschiedenis van West-Europa.

Zwaartepunten in de collectie vormen de theorie en de geschiedenis van de geschiedwetenschap, ideeëngeschiedenis, Nederlandse geschiedenis en Duitse geschiedenis. In de bronnenkamer is een omvangrijke collectie middeleeuwse bronnen te raadplegen. Hier bevinden zich ook werken op het terrein van de hulpwetenschappen.

De afdeling Oost-Europese studies heeft een unieke collectie voor de geschiedenis van de landen in deze regio in het communistische en postcommunistische tijdperk. De afdeling Amerikanistiek beschikt over een collectie met een grote verscheidenheid aan onderwerpen op het gebied van de geschiedenis, cultuur en samenleving van de Verenigde Staten van Noord-Amerika.

In het gesloten magazijn van de Universiteitsbibliotheek bevinden zich tal van werken op het terrein van de geschiedenis, onder meer een belangrijke Oranje-collectie en publicaties op het terrein van de hulpwetenschappen. Veel genealogisch materiaal is beschikbaar bij het Informatiecentrum van de UB.

De bibliotheek Klassieken & Archeologie omvat o.a. werken op het terrein van de Griekse en Romeinse geschiedenis en op het terrein van de klassieke archeologie. Zwaartepunt voor de geschiedenis van het Midden-Oosten ligt bij de bibliotheek voor het Moderne Nabije Oosten. De geschiedenis van het joodse volk is één van de kerncollecties van de Bibliotheca Rosenthaliana, één van de Bijzondere Collecties.

Verder nog van belang om te noemen zijn de collecties in het Library Learning Centre Roeterseilandcampus op het terrein van de  (post-)middeleeuwse archeologie, van de sociale en politieke geschiedenis van West-Europa in de nieuwste tijd en van moderne Aziatische geschiedenis. Tot slot mag ook het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika (CEDLA) hier niet ontbreken.