Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Collectie Duits

Beschrijving

Van oudsher ligt de nadruk binnen de collectie Duits op de letterkunde. De collectie, in het magazijn van de UB en in de Bibliotheek Duits, omvat de belangrijke naslagwerken, handboeken, woordenboeken , tijdschriften, veel biografisch en bibliografisch materiaal, de verzamelde werken van de belangrijkste auteurs, een keuze uit het werk van de minder belangrijke auteurs en een ruime selectie van gespecialiseerde monografieën. Tevens is er een beperkte naslagcollectie over de Germaanse talen in het algemeen (basis- en naslagwerken, algemene overzichtswerken) en een kleine verzameling met betrekking tot het Gotisch.

Bij de open opstelling in de Bibliotheek Duits ligt de nadruk op naslagwerken en tekstuitgaven, van Oudhoogduits tot heden.

Bijzonderheden:
- German Baroque Yale collection (op microfilm).
- Stichting Duitse Bibliotheek: voornamelijk tekstuitgaven verschenen of herdrukt tussen 1953 en 1968.
- Een aanzienlijke collectie oude drukken van de belangrijkste auteurs uit de 18e eeuw.
- Recente bellettrie van Duitstalige Zwitserse auteurs door een jaarlijkse schenking van Stichting Pro Helvetia te Zürich.

Collectie-aanwas

De aanschaf op Duitstalig cultuurgebied ondersteunt het onderzoek en onderwijs aan de UvA, waarbij de nadruk ligt op de Duitse letterkunde. Op het gebied van de hedendaagse bellettrie worden de spraakmakende werken aangeschaft. Van afzonderlijke auteurs worden verzamelde werken, historisch-kritische uitgaven, biografieën, bibliografieën etc. gecollectioneerd.

Relatief minder gebruikte boeken worden regelmatig uit de open opstelling overgebracht naar de magazijnen.

De bibliotheek houdt zich altijd aanbevolen voor aanschafsuggesties.