Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Switch to English

Collectie Cultuurwetenschappen

Beschrijving

De Bibliotheek van de UvA heeft, verspreid over meerdere locaties, veel gedrukt materiaal dat voor de discipline Cultuurwetenschappen van belang is. Op onderdelen heeft dit bezit het niveau van een onderzoekscollectie. Daarnaast biedt de Bibliotheek toegang tot de full tekst van talloze boeken, wetenschappelijke artikelen en tot relevante databases en elektronische tijdschriften. De collectie heeft nog enkele abonnementen op gedrukte tijdschriften

Zwaartepunten

Binnen de discipline Cultuurwetenschappen bestudeert men de kunst en cultuur in hun maatschappelijke en historische context maar daarbinnen lopen de onderwerpen behoorlijk uiteen. Enkele aandachtsgebieden waar de Bibliotheek al wat langer literatuur op verzamelt, zijn: musea, het mecenaat, het erfgoedbeleid en culturele instellingen. Daarnaast verwerft de Bibliotheek publicaties over de Europese cultuurgeschiedenis en cultuurcentra, het cultuurbeleid, de invloed van reizen op de ontwikkeling van de Europese cultuurruimte en over onderwerpen als places of memory en cultuur en geweld.

Elektronisch materiaal

De Bibliotheek biedt toegang tot elektronisch materiaal dat voor Cultuurwetenschappen van belang is waaronder miljoenen artikelen, een groeiend aantal e-books, tijdschriften en vakspecifieke bestanden. Dit materiaal is vindbaar via zoekacties in CatalogusPlus, via bestanden in de Database-selector of via de E-journals. Indien een elektronische publicatie binnen het UvA-domein beschikbaar is dan brengen enkele klikken je meestal naadloos bij de full tekst.

De open opstelling

De literatuur is op onderwerp geplaatst volgens de Library of Congress Classification (LCC). 
Enkele voor Cultuurwetenschappen belangrijke (reeksen van) LCC-rubrieken zijn:

AM1-501 Museums. Collectors and collecting
CB3-481 History of civilization
CC135 Preservation, restoration, and conservation of antiquities
D803-804.7 Atrocities. War crimes
DJ25 Preservation of historic monuments, etc in the Netherlands
DJ71 Social life and customs. Civilization. Intellectual life
G154.9-155.8 Travel and the state. Tourism
GN406-442 Technology. Material culture
GT500-2370 Costume. Dress. Fashion
HM621-656 Culture
N8795-8795.5 Theft of works of art
NX700-750 Patronage of the arts
SB450.9-467.8  Gardens and gardening


De Outline LCC for Cultural Studies biedt een gedetailleerd overzicht.

Gedrukt materiaal in het magazijn

Om ruimte te maken voor aanwinsten wordt minder gebruikt materiaal regelmatig vanuit de open opstelling naar het magazijn van de Bibliotheek (Boekendepot, IWO) verplaatst. Het betreft dan oudere boeken en oudere jaargangen van tijdschriften. Deze publicaties zijn op te vragen met een geldige lenerspas.