De nieuwe UB wordt gerealiseerd in het voormalig Binnengasthuis. Dit Binnengasthuis is nu casestudy voor een keuzevak over ‘oral history’ van de studie Geschiedenis aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. De Bibliotheek helpt met de voorbereiding van het college en hoopt de resultaten straks een plek te geven in de nieuwe UB.

De studenten leren tijdens het college over oral history (mondelinge geschiedenis) zelf interviewen. Samen gaan ze op zoek naar de geschiedenis van het Binnengasthuis. De studenten interviewen ieder één persoon die nog herinneringen heeft aan dit bijzondere stadsziekenhuis.

Tot 1981 was het Binnengasthuis het grootste ziekenhuis in de Amsterdamse binnenstad. Velen hebben te maken gehad met het Binnengasthuis, hetzij als medewerker of als patiënt.

Voor het college oral history is de UvA op zoek naar 26 interviewkandidaten: mensen die nog herinneringen hebben aan hun tijd in het Binnengasthuis, of dat nu als patiënt of als medewerker was. Mensen die het leuk vinden om daarover te vertellen aan een student, en die geen bezwaar hebben tegen audio-opname van het gesprek. De interviews zullen plaatsvinden in de tweede helft van januari 2022.

Heeft u zelf een verhaal over het Binnengasthuis, als medewerker of patiënt, of kent u iemand die het leuk zou vinden om hieraan mee te werken? Maak dan gebruik van het online formulier. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u mailen naar bibliotheek@uva.nl.

Alvast bedankt voor uw medewerking.