Switch to English

Naar verwachting is het vanaf half oktober niet meer mogelijk om in 2021 nog kosteloos artikelen open access te publiceren onder de nationale overeenkomst met Springer. Het maximum aantal afgekochte artikelen voor 2021 is dan bereikt. Let op dat je niet onbedoeld zelf de rekening ontvangt.

De overeenkomst die de VSNU namens de Nederlandse universiteiten, waaronder de Universiteit van Amsterdam, met Springer heeft afgesloten is van toepassing op maximaal 2.080 open access artikelen per jaar. Wanneer dit maximumaantal is bereikt, krijgt de ‘corresponding author’ na keuze van open access zelf de rekening.

Hoe voorkom ik een hoge rekening?

Wanneer je nog kosteloos open access kunt publiceren bij Springer, staat er expliciet in de workflow aangegeven: ‘Open access at no costs to you’. Bij het bereiken van het maximum verdwijnt deze mededeling en is alleen open access tegen betaling (van een APC) mogelijk. Je ontvangt dan zelf de rekening, tenzij je kiest voor de optie: ‘Publish subscription'. Meer informatie inclusief screenshots vind je op openaccess.nl.

Let op: alleen wanneer van tevoren met een afdeling of faculteit afspraken zijn gemaakt over betaling van het open access artikel, kunnen de kosten achteraf worden vergoed. Er is geen centraal UvA-fonds voor open access waarop achteraf aanspraak gemaakt kan worden.

Een publicatie achteraf vrij toegankelijk maken

Wanneer je een artikel niet open access hebt gepubliceerd bij Springer, kun je dit achteraf – en conform het UvA Open Access Beleid – toch nog vrij toegankelijk maken door gebruik te maken van van artikel 25fa Auteurswet. De Bibliotheek kan je hier bij assisteren.

En volgend jaar?

Vanaf 1 januari 2022 zal het kosteloos open access publiceren van artikelen voor UvA-onderzoekers bij Springer weer beschikbaar zijn.

Vragen?

Neem contact op met de Bibliotheek via openaccess@uva.nl.

Meer informatie over open access vind je op de speciale pagina over open access van de Bibliotheek.