Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

In 2019 is 63 procent van de aan de UvA gepubliceerde wetenschappelijke artikelen open access gepubliceerd of beschikbaar gesteld. Dat is een stijging van bijna tien procent ten opzichte van 2018. Wat kunnen onderzoekers doen om nog meer artikelen open te maken en de 100 procent te behalen in 2020?

Nederland heeft een 100 procent open access ambitie. De Nederlandse universiteiten monitoren de voortgang en rapporteren jaarlijks aan OCW. Bij de UvA is in 2019 het percentage open access wetenschappelijke artikelen 63 procent, dit is iets boven het gemiddelde van de gezamenlijke universiteiten.

Hoe halen we 100% open access?

De 100 procent is te behalen door in alle gevallen gebruik te maken van één van de volgende drie mogelijkheden om een wetenschappelijk artikel open access te publiceren of vrij toegankelijk beschikbaar te stellen.

  1. Maak gebruik van de VSNU-overeenkomsten met uitgevers om kosteloos open access te publiceren. Een overzicht van tijdschriften onder de overeenkomsten vind je in de Open Access Journal Browser.
  2. Archiveer de geaccepteerde auteursversie (ofwel: AAM) van je artikel open in de universitaire repository. De uitgeversvoorwaarden voor zelf archivering kun je vinden op de website Sherpa Romeo en in Pure.
  3. Maak gebruik van je recht zoals vastgelegd in artikel 25fa Auteurswet en maak de uitgeversversie van je artikel na zes maanden embargo vrij toegankelijk via de universitaire repository. Zie voor uitleg en de voorwaarden de medewerkerspagina over Artikel 25fa Auteurswet (Taverne).

Vragen over open access?

Lees voor meer informatie verder op de webpagina van de Bibliotheek over Open access, of stuur een mail naar openaccess@uva.nl.