Naar verwachting is het vanaf half november niet meer mogelijk om nog kosteloos artikelen open access te publiceren onder de nationale overeenkomst met Springer. Het maximum aantal afgekochte artikelen voor 2020 is dan bereikt. Let op dat je niet onbedoeld zelf de rekening ontvangt.

De overeenkomst die de VSNU namens de Nederlandse universiteiten, waaronder de Universiteit van Amsterdam, met Springer heeft afgesloten is van toepassing op maximaal 2.080 open access artikelen per jaar. Wanneer dit maximumaantal is bereikt, krijgt de ‘corresponding author’ na keuze van open access zelf de rekening.

Hoe voorkom ik een hoge rekening?

Wanneer je nog kosteloos open access kunt publiceren bij Springer, staat er expliciet in de workflow aangegeven: ‘Yes: I will publish my article with open access and my institution covers the charge’. Bij het bereiken van het maximum verdwijnt deze mededeling en is alleen open access tegen betaling mogelijk. Je ontvangt dan zelf de rekening, tenzij je kiest voor de optie: ‘No, I want to publish my article traditionally without open access’. Meer informatie inclusief screenshots vind je op openaccess.nl.

Let op: alleen wanneer van tevoren met een afdeling of faculteit afspraken zijn gemaakt over betaling van het open access artikel, kunnen de kosten achteraf worden vergoed. Er is geen centraal UvA-fonds voor open access waarop achteraf aanspraak gemaakt kan worden.

Een publicatie achteraf vrij toegankelijk maken

Wanneer je een artikel op de traditionele manier, zonder open access, hebt gepubliceerd bij Springer, kun je dit achteraf toch nog vrij toegankelijk maken. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. Lees voor meer informatie (onderdeel 4 en 5) op de webpagina van de Bibliotheek over Open access.

En volgend jaar?

Vanaf 1 januari 2021 zal het kosteloos open access publiceren van artikelen voor UvA-onderzoekers bij Springer weer beschikbaar zijn.

Vragen?

Stuur een mail naar de Bibliotheek via openaccess@uva.nl.