Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

ORCID staat voor Open Researcher en Contributor iD. Het is een unieke persoonsgebonden identificatie om onderzoekers te onderscheiden. Wat een ISBN voor boeken is en een DOI voor artikelen, is een ORCID voor onderzoekers.

Dhr. dr. Teun Munnik
Copyright: Teun Munnik
ORCID is een prima wetenschappelijke identiteitskaart. Er is veel op terug te vinden, e.g. grants, publicaties, peer reviews. Je weet gelijk met wie je te doen hebt als iemand met je wilt samenwerken of bij je solliciteert. Dhr. dr. Teun Munnik

Als wetenschapper heb je te maken met verschillende systemen waar je je onderzoeksdata opslaat, publicaties in uploadt en registreert. Daarnaast wil je gemakkelijk een overzicht kunnen generen voor jezelf of voor anderen van de door jou gepubliceerde artikelen bij de UvA of andere instellingen waar je gewerkt hebt. De Bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam en andere universiteitsbibliotheken raden onderzoekers aan zich te registreren via ORCID. Vergeet daarbij niet de koppeling naar Pure aan te zetten. Daarmee activeer je je account.

 

Dhr. prof. dr. Paul Groth
Copyright: UvA
ORCID biedt een automatisch bijgewerkte maar ook curatorvriendelijke lijst van onderzoeksresultaten en bijdragen. Dhr. prof. dr. Paul Groth

ORCID biedt een unieke en persistente identifier voor onderzoekers en wetenschappers. Met deze identifier ben je als onderzoeker met je onderzoeksactiviteiten verbonden aan andere onderzoekers gedurende je hele loopbaan.

ORCID onderscheidt onderzoekers met een gemeenschappelijke naam of publicaties onder meerdere aliassen (bijvoorbeeld Nederlandse voorvoegsels, getrouwde / meisjesnaam). Daarom biedt het de middelen om op betrouwbare wijze onderzoekers te identificeren, ongeacht je naam, de gelijksoortigheid van je naam en de discipline. Een ORCID-profiel kan de instellingen vermelden waaraan je hebt gewerkt, de financiering die je hebt ontvangen, de publicaties die je hebt geschreven en de details van eventuele peer reviews die je hebt verstrekt.

Dhr. prof. dr. André de Roos
Copyright: onbekend
"ORCID levert een unieke identificatie op van mij als wetenschapper." Dhr. prof. dr. André de Roos

Steeds meer uitgevers en financieringsorganisaties vragen ORCID-ID's tijdens het indienen van manuscripten en subsidies. ORCID wordt bovendien ondersteund door duizenden instellingen, uitgevers en andere organisaties die betrokken zijn bij de onderzoekswereld. Het is een belangrijk onderdeel van de wereldwijde onderzoeksinfrastructuur geworden.

Op de website van de Bibliotheek kun je verder lezen over de voordelen van ORCID. Hier vind je ook een video waarin ORCID wordt uitgelegd.

Via de website van ORCID kun je je gemakkelijk en snel registreren voor een ORCID iD. Het kost je hooguit 30 seconden en er zijn geen kosten aan verbonden.