Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

De VSNU, NFU, NWO, KNAW en Vereniging Hogescholen zijn een 5-jarige nationale open-sciencesamenwerking aangegaan met Elsevier. In de overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over toegang tot tijdschriften, open access publiceren en gezamenlijke ontwikkeling van innovatieve open-sciencediensten voor het waarderen en verspreiden van kennis.

De nieuwe overeenkomst is een voortzetting van de eerdere raamwerkovereenkomst met Elsevier uit december 2019. Nederlandse onderzoekers hebben nu niet alleen toegang tot vrijwel alle tijdschriften van Elsevier, zij kunnen hierin ook open access publiceren zonder bijkomende kosten. Daarnaast bevat de overeenkomst door onafhankelijke werkgroepen uitgewerkte principes over het in co-creatie ontwikkelen en piloten van nieuwe diensten inzake de waardering en verspreiding van kennis. Er zijn afspraken gemaakt over eigendom van data, toegang tot data en metadata, leveranciersneutraliteit, en volledige keuzevrijheid voor alle instellingen met betrekking tot het gebruik van diensten.

Meer informatie

Meer informatie en veelgestelde vragen over de overeenkomst met Elsevier zijn te vinden op de website van de VSNU.

Met behulp van de Open Access Journal Browser is gemakkelijk en snel uit te vinden of een tijdschrift onderdeel uitmaakt van de overeenkomst.

Vragen?

Stel ze door een mail te sturen naar openaccess@uva.nl.