Nieuwsgierig naar de voortgang van de bouw van de nieuwe UB? Bekijk dan nu de eerste timelapse die we maakten in combinatie met dronebeelden. Tot de oplevering zullen we steeds de timelapse updaten.

Het Universiteitskwartier

In het bruisende, historische hart van Amsterdam ligt het Universiteitskwartier: een vierkante kilometer van kennis en cultuur. Het is de thuisbasis van de Faculteit der Geesteswetenschappen en de locatie van de nieuwe Universiteitsbibliotheek (UB), het Allard Pierson en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Het is de geboortegrond van de Universiteit van Amsterdam, dé plek voor vooruitstrevend onderwijs en baanbrekend onderzoek. Het Universiteitskwartier staat voor rust, reflectie en voor (inter)nationale samenwerking met gerenommeerde onderzoeksinstellingen, culturele en maatschappelijke organisaties en bedrijven. Hier ontmoeten studenten, medewerkers en ondernemers elkaar en krijgt de verbinding tussen de UvA en de stad vorm. Een inspirerende omgeving voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap en cultuur.

In het Universiteitskwartier wordt nu druk gebouwd, verbouwd en gerenoveerd. Het eerste gebouw wat gereed komt is de nieuwe UB.

De nieuwe UB

De nieuwe bibliotheek komt in het centrum van het Universiteitskwartier, dichtbij de Agnietenkapel waar de UvA - als Athenaeum Illustre – is begonnen in 1632. Je ziet de Agnietenkapel bij de start van het filmpje hierboven.

De monumentale Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis van het voormalige Binnengasthuisziekenhuis, renoveren we – in combinatie met een deel nieuwbouw –  tot één gebouw voor de bibliotheek. Waar je in het filmpje nu de witte wand met graffiti ziet, komt de nieuwbouwvleugel. De binnenplaats van het Binnengasthuis – wat nu bouwput is in het filmpje – wordt een gigantisch atrium met glazen dak. Een complex bouwproject in de historische binnenstad van Amsterdam. De renovatie en verbouw van de monumentale panden vereisen bouwkundige precisie en samenwerking met gemeente en omwonenden. De (ver)bouw neemt enkele jaren in beslag en het pand wordt naar verwachting eind 2022 opgeleverd.

Studeren, onderzoeken en werken

De nieuwe Universiteitsbibliotheek wordt een inspirerende ontmoetingsplek waar je kunt studeren, onderzoeken en werken. Een plek waar de hele academische gemeenschap zich thuisvoelt en welkom is. In gesprekken en co-creatiesessies met studenten, docenten, onderzoekers en andere medewerkers, is de inrichting van de UB nauw afgestemd op hun behoeften. Zo is er bijvoorbeeld een grote diversiteit aan studieplekken, werk- en onderwijsruimtes.

Als je nu al een kijkje wil nemen in het pand, schrijf je dan in voor een van de rondleidingen voor UvA-medewerkers of direct betrokkenen. We houden je natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen!