Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Met 650 nieuwe palen en 250 meter damwanden rondom het gebouw is de nieuwe fundering van de toekomstige Universiteitsbibliotheek in het Universiteitskwartier een feit.

Het is een nieuwe mijlpaal in het complexe bouwproject op het Binnengasthuisterrein. Maandenlang is er gewerkt aan het vervangen van 1400 bestaande houten palen aangezien de oude fundering in slechte staat was. De nieuwe palen zijn tot een diepte van 22 meter de grond in geboord. De komende maanden wordt het gebouw van de oude op de nieuwe fundering gezet. Het gebouw wordt dan ‘opgevijzeld’ – als het ware opgetild en op de nieuwe palen gezet. Dit is bouwkundig precisiewerk – het gebouw wordt slechts 4 millimeter opgetild!

Zorgvuldig restauratieproces

De Universiteit van Amsterdam vindt het belangrijk het monumentale karakter van haar panden te waarborgen. De Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis op het Binnengasthuisterrein zijn Rijksmonumenten. Deze panden worden gerestaureerd en verbouwd en – in combinatie met een nieuwbouwvleugel - de nieuwe Universiteitsbibliotheek (UB). Namens de architectenbureaus MVSA Architects en buro J. van Stigt is architect André van Stigt betrokken als restauratie-architect, om de restauratie goed te begeleiden. Momenteel vinden er voorbereidingen voor restauratiewerkzaamheden plaats aan zowel de binnen- als  buitenzijde van het pand. André van Stigt stemt deze werkzaamheden af met de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam. 

Opvijzelen

Onder het gebouw wordt een kelderbak aangebracht waar straks naast een expeditie ruimte, het uitleencentrum van de bibliotheek, een studiezaal en studieplekken voor studenten, ook nog ruim 900 fietsen geparkeerd kunnen worden. Om het gebouw te kunnen opvijzelen zijn voorbereidingen getroffen, zoals het tijdelijk dichtmetselen van een aantal ramen en deuren in verband met de stabiliteit van het pand. Aan de buitenzijde zie je onder de dichtgemetselde ramen en deuren, metalen balken die noodzakelijk zijn voor de versteviging van de monumentale gevel. Daarnaast worden er ‘jukken’ (stalen balken) door de gevel aangebracht. Totaal zitten er nu zo’n twee Eiffeltorens aan staal in het gebouw! Deze tijdelijke constructie is noodzakelijk om de oude fundering te kunnen verwijderen en de nieuwe kelderbak te realiseren. Op deze manier wordt voorkomen dat het gebouw tijdens het opvijzelen onnodig schade oploopt. Zodra de stabiliteit van de nieuwe fundering gegarandeerd is, worden de dichtgemetselde delen en de stalen balken weer verwijderd en wordt een en ander in originele staat hersteld.