Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Voel jij je ook vaak overprikkeld, zeker nu de tentamens er weer aan zitten te komen? In de Universiteitsbibliotheek Singel voert de Nationale DenkTank experimenten uit om de concentratie te verbeteren en stress te verminderen tijdens het studeren. Dit veldonderzoek loopt van 3 tot en met 6 december.

Afbeelding 'Verlicht'. Fotografie: De Nationale DenkTank

Uit de analyses van de Nationale DenkTank is gebleken dat veel mensen in de digitale samenleving last hebben van overprikkeling. Mailtjes, social media updates en appjes; als je wilt kun je je altijd laten afleiden. Dit zorgt voor een laag maar chronisch gevoel van stress. Veel mensen ervaren dit als vervelend, maar vinden het toch lastig om er iets aan te doen. Daarom hebben wij deze twee oplossingen bedacht, die daarbij kunnen helpen en die we deze week op de UvA zullen testen. 

De oplossingen 
PhoneForest is een installatie die mensen helpt  gezamenlijk afstand te nemen van digitale afleiding.  Je mobiel kan worden achterlaten in de ophijsbare bladeren van een boom. Dit verbetert aantoonbaar concentratie, flow en vermindert prikkels.  Door collectief gebruik gaat phoneforest bloeien.

Verlicht gebruikt dynamische lichttechnologie om mensen te helpen ontprikkelen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat drie minuten kijken al bijdraagt aan een verlaagde hartslag en gevoel van rust. De DenkTank werkt samen met ex-Philips ontwerper Tom Bergman. 

DenkTank
De DenkTank bestaat elk jaar uit twintig jonge academici met verschillende studieachtergronden die een maatschappelijk probleem te lijf te gaan. De hoofdvraag dit jaar is ‘Hoe kunnen we de digitale samenleving weerbaar, eerlijk, inclusief en gezond maken en houden?’ De UvA is structurele partner van de Nationale DenkTank.
 

Afbeelding 'PhoneForest'. Fotografie: De Nationale DenkTank