Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Het terrein van de Oudemanhuispoort en het Binnengasthuis kent een lange historie van uiteenlopende functies. Er waren in dit gebied een klooster, ziekenhuis, museum, woongebied en universiteit gevestigd. De geschiedenis gaat terug tot de middeleeuwen, toen hier het Oude en Nieuwe Nonnenklooster waren gevestigd.

Het Binnengasthuis was vier eeuwen lang het grootste ziekenhuis in de Amsterdamse binnenstad. Wat in 1578 begon als gasthuis in twee kloostercomplexen, werd vanaf de 19e eeuw met architectonische ingrepen omgebouwd tot ziekenhuiscomplex.

Geïnspireerd door de voormalige kloosterstructuur, ontwierp F.W.M. Poggenbeek de Tweede Chirurgische kliniek en het Zusterhuis, met tussenliggend hof. In de Tweede Chirurgische kliniek is een ‘corridorsysteem’ toegepast: lange gangen waar meerdere ziekenzalen op uitkwamen.

De interne verdeling van de ruimtes in beide gebouwen zijn nog intact met vele oorspronkelijke elementen, waaronder de trappen met gedecoreerd ijzeren hekwerk en de Snijzaal. In de tweede Chirurgische kliniek was onder andere de eerste hulp gevestigd. Ambulances konden door de poort naar de binnenplaats rijden. Deze voormalige ambulancepoort, zal binnenkort als entree voor de nieuwe UB dienstdoen.

In 1981 ging het binnengasthuis op in het Academisch Medisch Centrum en is sindsdien niet meer in gebruik als ziekenhuis. In het - inmiddels monumentale -Binnengasthuiscomplex werd de Tweede Chirurgische Kliniek tot 2011 gebruikt door CREA en STUC.

Balkons van de Tweede Chirurgische kliniek omstreeks 1940
Balkons van de Tweede Chirurgische kliniek omstreeks 1940, bron: Stadsarchief.

Ben je benieuwd naar de vorderingen in de bouw en wil je nog een glimp opvangen van het oude ziekenhuis? Geef je op als geïnteresseerde voor de rondleidingen door het gebouw. Je ontvangt dan een bericht wanneer de rondleidingen van start gaan.