Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Anton Bier is chauffeur op de boekenbus van de Bibliotheek. Dagelijks rijdt hij met een grote glimlach op en neer tussen het centrale boekendepot van de UvA op het terrein van het AMC in Amsterdam Zuidoost en bibliotheeklocaties in het centrum. Collega Osman doet hetzelfde, maar dan voor de locaties aan de oostkant van de stad. De streeflevertijd is binnen 24 uur, dus dat is aardig aanpoten.

xx
Monique Kooijmans

'Ik begin de dag bij het depot' vertelt Anton. 'Daar laad ik de kratten met boeken in die de late middag of avond ervoor zijn besteld. Daarna start ik mijn route. Eerst rijd ik langs Bijzondere Collecties op de Oude Turfmarkt, daarna rijd ik naar het PC Hoofthuis aan het Spui, het Bushuis op de Kloveniersburgwal, de UB aan het Singel en via de Valckenierstraat en de Roetersstraat rijd ik weer naar het depot. Overal lever ik boeken af en neem ik retouren mee terug. Dit doe ik zo’n 3 keer per dag in min of meer dezelfde volgorde. Tegen vijven eindigt mijn dag bij het depot waar de collega’s me opwachten om de laatste retouren in te kunnen nemen voordat ze de boel afsluiten.'

85 kilometer materiaal
Het depot is ongelooflijk groot: ongeveer 5 voetbalvelden, verdeeld over 3 etages met circa 85 kilometer aan materiaal. Logistiek is het strak georganiseerd: per dag worden er zo’n 250 boeken besteld. In de vorm van aanvraagbonnen rollen de bestellingen uit de printers. Bonnen voor boeken op de 1e etage, komen daar ook uit de printer. In 2 zogenoemde ‘haalrondes’ worden de boeken van de plank gehaald, verwerkt en klaargezet voor transport. De bibliotheekboeken worden in principe binnen 24 uur na aanvraag geleverd, maar vaak sneller.

Strakke planning
'Het samenwerken met de collega’s is harstikke fijn', vindt Anton. 'Iedereen helpt de planning te halen. De kratten staan altijd voor me klaar of men komt me tegemoet om ze in ontvangst te nemen. En onderweg heb ik eigenlijk ook weinig oponthoud. Het centrum is wel druk, maar ik heb een sleutel om paaltjes op mijn route te laten zakken en een vergunning voor parkeren op de stoep. Soms kijken mensen wel geïrriteerd als je even wat ongelukkig staat. Maar meestal snapt iedereen direct: "Oh, die man moet er even door met zijn bus"!'

Zoveel boeken
Het plezier straalt er af bij Anton: 'Dit werk is leuk. Ik houd van het rijden met de bus en de zelfstandigheid. Iedereen is aardig. En weet je wat ik ook zo interessant vind? Al die boeken! Van Marilyn Monroe tot de Geschiedenis van Spanje, alles komt voorbij. Toen ik twee jaar geleden met deze baan begon, was ik verbaasd hoeveel boeken er nog zijn, dat had ik niet verwacht. Jammer dat ik zelf zo weinig tijd heb om te lezen!'

Over de Bibliotheek
De Bibliotheek UvA/HvA is een studie-, onderzoeks- en ontmoetingsplek voor studenten, onderzoekers en docenten. Vanuit het wereldwijde informatieaanbod verzamelt, beheert en selecteert de Bibliotheek informatie en stelt deze (online) beschikbaar voor een brede groep gebruikers. De Bibliotheek biedt hulp op maat voor de toepassing van bronnen in onderwijs en onderzoek. Er werken zo’n 230 mensen bij de Bibliotheek.

Op onze diensten kun je rekenen!
Administratief Centrum, Bibliotheek, Facility Services en ICT Services