Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Eind november heeft cOAlition S de richtlijnen voor de implementatie van Plan S, de transitie naar open access, bekendgemaakt.

Open access

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle publicaties die voortkomen uit financiering van NWO en andere nationale en Europese onderzoeksfinanciers – verenigd in cOAlition S – gepubliceerd worden in open access tijdschriften en open access platforms.

De implementatierichtlijnen geven meer helderheid over de eisen en voorwaarden die gesteld worden. Volgens de nu bekendgemaakte richtlijnen kan dit op drie manieren (routes):

  • Publicatie in volledig open access-tijdschriften of open access-platforms.
  • Het zonder embargo en met behoud van copyright voor wetenschappers deponeren van de finale of tenminste de geaccepteerde auteursversie van een artikel in een repository.
  • Publicatie in ‘hybride’ tijdschriften, op voorwaarde dat daar het soort contracten onderligt dat de VSNU namens de gezamenlijke universiteiten met de uitgevers sluit.

Tot 1 februari 2019 is het mogelijk te reageren op deze richtlijnen. In Nederland zal NWO in januari een bijeenkomst organiseren om feedback op te halen. Informatie hierover maakt NWO binnenkort bekend op haar website.

Vragen? Stel ze aan openaccess@uva.nl.