Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl

Een belangrijke mijlpaal in het digitaliseringsproject met Google en de Koninklijke Bibliotheek is bereikt: het digitaliseren van 100.000 boeken en tijdschriften uit de UvA-bibliotheekcollecties van vóór 1874.

In het succesvolle samenwerkingsproject van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Google waar ook de UvA in 2014 bij aangehaakt is, is afgelopen week het 100.000ste boek gedigitaliseerd. Het gaat hierbij om boeken en tijdschriften die in Nederland zijn gedrukt, waar geen auteursrecht meer op rust en die niet al bij de KB zijn gedigitaliseerd. De boeken en tijdschriften van vóór 1874 worden bewaard bij de Bijzondere Collecties van de UvA. 

Het project is financieel mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Amsterdams Universiteitsfonds en subsidie van Stichting PICA, een organisatie die wetenschappelijke en openbare informatievoorziening bevordert door onder meer het financieren van projecten. Mede door deze subsidies kunnen meer werken gedigitaliseerd worden dan oorspronkelijk gepland.

De publicaties zijn na digitalisering voor iedereen vrij beschikbaar via Google Books en via Delpher, de gezamenlijke toegang tot Nederlandse digitale boeken, kranten en tijdschriften die de KB en de UvA met andere partners hebben ingericht. Enige maanden later zijn ze ook beschikbaar via de UvA-catalogus en CatalogusPlus.

 

Bekijk een aantal gedigitaliseerde titels

Meer over het project