Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl

De overeenkomst tussen VSNU-instellingen (waaronder de UvA) en uitgeverij Springer over open access is verlengd. In het eerste jaar 2015 zijn bijna 2.000 artikelen van Nederlandse onderzoekers in open access gepubliceerd, waaronder 229 van de UvA. Deze zijn nu voor iedereen te lezen, zonder dat een abonnement of privileges nodig zijn. Ook is het aantal tijdschriften waarin gepubliceerd kan worden (het Springer OpenChoice programma) gegroeid naar 1.684.

De overeenkomst werd in januari 2015 voor een jaar afgesloten. De uitgever stelt sindsdien aan corresponding authors van geaccepteerde artikelen de vraag aan welke instelling zij verbonden zijn. Kiezen zij voor de UvA (inclusief AMC), dan volgt er een verificatiestap door Springer en de Bibliotheek van UvA. Deze stap vindt plaats tijdens het productieproces van het artikel en kost geen extra tijd.

Open access voorwaarde bij financiering

Publicatie in open access is steeds vaker een voorwaarde bij financiering van wetenschappelijk onderzoek (NWO, Horizon 2020). Het wordt dus steeds belangrijker om in een vroeg stadium te kijken welke regeling een beoogde uitgever heeft rondom online publicatie. De site SHERPA/RoMEO maakt deze regelingen voor een groot aantal tijdschriften inzichtelijk.

Meer weten over open access