Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl

Ruim 4.000 proefschriftbestanden van de UvA worden - door gebruikers wereldwijd - gemiddeld per dag gedownload vanuit UvA-DARE. Dit aantal zou verder kunnen groeien, als UvA-promovendi eerder zouden beseffen wat de keuze voor een bepaalde uitgever met zich meebrengt.

UvA-DARE is het platform waarop de universiteit haar wetenschappelijke publicaties presenteert en, voor zover auteursrechtelijk toegestaan, ook in volledig versie publiceert. Veel universiteiten hebben zo’n institutional repository.

Promovendi ontdekken vaak pas in een te laat stadium dat een (beoogde) uitgever onmiddellijke publicatie van een volledig proefschrift in digitale vorm in een repository verbiedt. Ook moeten promovendi vaak afzien van volledige online openbaarmaking, doordat ze niet of onvoldoende onderhandeld hebben met de uitgever.

Traditionele uitgevers stellen zeer verschillende voorwaarden voor het hergebruik in institutional repositories op het gebied van embargo, versies en plaats van publicatie. De meeste uitgevers staan toe dat een post-print (de definitieve tekst in de opmaak van de auteur) openbaar gemaakt wordt via UvA-DARE. Ze kunnen daaraan voorwaarden stellen, zoals een embargoperiode. Een tijdelijk embargo kan in UvA-DARE per hoofdstuk geregeld worden.

Saskia Woutersen, specialist elektronisch publiceren bij de Bibliotheek UvA/HvA, roept promovendi op: ‘Voor de zichtbaarheid van je publicaties is het belangrijk om in een vroeg stadium te kijken welke regeling jouw uitgever rondom online publicatie heeft’. De site SHERPA/RoMEO maakt deze regelingen voor een groot aantal tijdschriften inzichtelijk via kleurcodes.

Open access

Open access uitgevers zoals PLoS, BMC en Frontiers gaan altijd akkoord met online publicatie door de auteur zelf. Open access is het zonder beperkingen digitaal beschikbaar stellen van wetenschappelijk materiaal. De Bibliotheek van de UvA ondersteunt open access publiceren, want de wetenschap is erbij gebaat als het resultaat van onderzoek snel en voor iedereen vrij beschikbaar is.

Voorbeelden van beperking door traditionele uitgevers

De voorwaarden die traditionele uitgevers stellen aan online publicatie door de auteur zelf, verschillen op de volgende aspecten:

  • Verschillen in embargoregelingen: Elsevier kent diverse embargotermijnen, tot wel 48 maanden. Bij Springer is het 1 jaar en bij Nature 6 maanden.
  • Verschillen in versies: Veel uitgevers staan toe dat de post-print versie online komt, maar bijvoorbeeld Cochrane staat, als een van de weinige uitgevers, alleen publicatie van de uitgeversopmaak toe.
  • Verschillen in publicatieplek: enkele uitgevers staan toe dat een post-print wel op een persoonlijke pagina publiek komt, maar niet in een repository, bijv. de American Association of Immunologists (uitgever van Journal of Immunology).