Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl

De UvA heeft vijf studiecentra met in totaal 525 desktop-computers. Deze desktops staan van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan. Om de duurzaamheid te vergroten onderzoekt ICT Services in samenwerking met de Bibliotheek welke duurzame hardware het meest geschikt is om de activiteiten van studenten in de studiecentra te ondersteunen.

Met behulp van de jaarlijkse Innovatieregeling Duurzaamheid & ICT van SURF is er een pilot met laptops gestart. Laptops verbruiken 70% minder energie in vergelijking met desktops. Daarbij is er maar liefst 75% minder materialen en grondstoffen bij de productie van laptops nodig. Ook zijn de aanschafprijs en de beheerkosten aanzienlijk lager. In de pilot wordt gebruik gemaakt van zogenaamde Chromebooks, een nieuw type laptop dat bekend staat om zijn snelheid en gebruiksvriendelijkheid.

Deze pilot is een van de vele ICT-gerelateerde initiatieven op het gebied van duurzaamheid binnen de UvA. Zo zijn twee andere innovatieve projecten gestart waarin de mogelijkheden van energiebesparing worden onderzocht. Ook deze projecten worden met behulp van de regeling van SURF uitgevoerd.