Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN uva.nl

Uitgeverij Springer en de Nederlandse universiteiten hebben een onderhandelingsakkoord bereikt over de transitie naar open access.

Beide partijen zijn het eens: open access publiceren is de weg naar de toekomst. ‘We vertrouwen erop dat we samen met Springer door dit akkoord een beslissende stap in de goede richting zetten’, aldus Koen Becking, voorzitter Tilburg University en hoofdonderhandelaar namens de VSNU. ‘Wetenschappers in Nederland kunnen door dit akkoord open access publiceren in bestaande Springer-tijdschriften. Tegelijkertijd blijven ze toegang houden tot deze tijdschriften om artikelen te kunnen lezen.’ 

Staatssecretaris Dekker reageert enthousiast: ‘Heel goed om te horen dat uitgeverij Springer zijn verantwoordelijkheid neemt en de goede intenties die eerder zijn uitgesproken nu ook samen met de universiteiten omzet in een onderhandelingsakkoord. Het is belangrijk dat een grote uitgeverij als Springer inziet dat open access de toekomst is van wetenschappelijke publicaties. Het akkoord tussen Springer en de universiteiten is daarom een heel belangrijke stap de goede kant op. Kennis die gedeeld wordt, is van belang voor het innovatievermogen van Nederland. Het kan de dokter helpen om van de laatste medische onderzoeken op de hoogte te zijn en het is handig voor de leraar bij nieuwe ontdekkingen in de pedagogiek’.  

Lees het hele persbericht van VSNU