De tentoonstelling met werken uit de stripcollecties 'Superheroes, Monsters and Nazi Cats’ wordt afgesloten met een rondleiding en de vertoning van de stripfilm 'Persepolis' (2007).

Kerngegevens van evenement Filmvertoning 'Persepolis' (2007) en rondleiding tentoonstelling over stripboeken
Datum 30 juni 2022
Tijd 18:00 -21:00
Locaties Universiteitsbibliotheek, Universiteitsbibliotheek
Ruimte Informatiebalie - Rondleiding tentoonstelling - 18:00 uur, Belle van Zuylenzaal - Screening en lezing - 19:15 uur
Organisator Marko Petrovic , IJsbrand van Dijk
De tentoonstelling ‘Superheroes, Monsters and Nazi Cats’” is te zien tot 26 juli

Als afsluiting van de tentoonstelling over de stripcollecties geven UvA-bibliothecarissen en curatoren IJsbrand van Dijk en Marko Petrovic nog een laatste rondleiding door de tentoonstelling.

Na de rondleiding vertonen we de animatiefilm 'Persepolis', gebaseerd op de veelgeprezen stripboek met dezelfde naam en een van de hoogtepunten van de tentoonstelling.

Persepolis (2007)

De film  is een autobiografisch verhaal van Marjane Satrapi, een Iraniër die opgroeide tijdens de Islamitische Revolutie van eind jaren zeventig. Ze wordt naar Wenen gestuurd, waar ze probeert te assimileren in de cultuur, de taal leert en Kerstmis viert. Maar ze wordt nog steeds geconfronteerd met discriminatie en vreemdelingenhaat.

Bij terugkomst in Iran merkt ze dat er zoveel is veranderd en voelt ze zich hier noch daar thuishoren. Persoonlijk, politiek en diepgeworteld was het zowel een kritisch als een commercieel succes en de impact ervan weergalmde buiten de stripwereld in de bredere culturele sfeer.

Stripcollecties van de UvA

De strip is in de wetenschappelijke wereld een vrij onbekend fenomeen. Toch komt het de laatste jaren steeds vaker voor dat wetenschappers gebruik maken van strips en het stripidioom voor de overdracht van informatie. Zo verschenen er proefschriften en wetenschappelijk werken in stripvorm, en kreeg de ‘graphic novel’ steeds meer erkenning als serieuze kunstvorm bijvoorbeeld bij literatuurwetenschap. Verschillende van deze grafische uitingen vonden hun weg naar wetenschappelijke instituten en bibliotheken. Interessant dus om eens te verkennen wat er zoal voorhanden is.

Universiteitsbibliotheek

Ruimte Informatiebalie - Rondleiding tentoonstelling - 18:00 uur