Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN
Actueel

Diensten ten tijde van corona

Wij zijn er voor je

Als gevolg van het coronavirus en de getroffen maatregelen is het gehele onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam verplaatst naar de digitale leeromgeving en werken medewerkers waar mogelijk vanuit huis. Ondanks de sluiting van vrijwel alle locaties, gaat de dienstverlening van de Bibliotheek zoveel mogelijk door. Samen met uitgevers en platforms, die tijdelijk veel extra bronnen aanbieden, doen wij ons uiterste best om online materialen beschikbaar te stellen. Of het nu gaat om het vinden van open leermiddelen voor het onderwijs, het gebruiken van bronnen voor een scriptie of onderzoek, of advies over auteursrecht, wij staan voor je klaar.

Bibliotheekdiensten

De bibliotheekmedewerkers doen hun uiterste best om je te ondersteunen bij het verzorgen van online onderwijs. Wij proberen zoveel mogelijk fysieke content te vervangen voor of aan te vullen met digitale content.

  • Onze collecties – fysiek én digitaal!
    • Voor onder andere e-books, digitale tijdschriftartikelen en databases kun je gewoon terecht in onze digitale collectie, via CatalogusPlus.
    • Je kunt nog steeds materialen uit onze fysieke collectie aanvragen uit het magazijn of andere locaties en afhalen in de UB Singel. Houd wel rekening met vertraging en dat niet alle materialen geschikt zijn om te leveren. Zie voor meer informatie de veelgestelde vragen onderaan deze pagina.
    • Op zoek naar informatie over auteursrecht? Lees verder op ons AuteursrechtInfomatiePunt. Advies nodig of vragen? Mail dan naar auteursrecht@uva.nl.

Toegang tot (meer) bronnen van uitgevers

Veel uitgevers kiezen er momenteel voor om hun video’s, e-books en andere materialen gratis beschikbaar te stellen of het maximumaantal gelijktijdige gebruikers te verhogen. ProQuest biedt tot medio juni 2020 onbeperkte toegang tot alle eigen titels. Uitgevers die samenwerken met EBSCO upgraden hun toegangsmodellen automatisch tot 30 juni 2020.

ProQuest (platform: Ebook Central)

EBSCO (platform: eBooks op EBSCOHost)

  • Lees het hele bericht en de lijst van deelnemende uitgevers op de EBSCO-website.

In de lijst met Wereldwijde acties voor extra bronnen vind je een overzicht van de acties die uitgevers aanbieden tijdens de wereldwijde coronacrisis. De meeste in deze lijst genoemde bronnen maken deel uit van de collecties van de bibliotheek en zijn beschikbaar vanuit huis. Wil je hier meer over weten ga dan naar de pagina thuistoegang.

Wereldwijde acties voor extra bronnen

Open leermiddelen

Verder belichten wij graag het enorme aanbod aan (gratis) open leermiddelen waar je met name als docent veel profijt van kunt hebben. Afhankelijk van de voorwaarden kun je die veelal naar eigen inzicht aanpassen.

Op de pagina Online leermiddelen vind je een overzicht van een groot aantal platforms met online courses, e-books en andere materialen. Ook vind je hier informatie over het gebruik van open leermiddelen, en zijn er tips te vinden over het creëren en delen van open leermiddelen.

Meer informatie over (open) online leermiddelen

Andere vragen?